Г. Марков: Орбан е легенда! Ето какво трябва да знаем за него и идването му в България

25

Посещението на Виктор Орбан у нас е много важно, той е единственият държавник в момента в Европа с ярко антикомунистическо минало и не е перестройчик. Бежанската вълна не е бежанска – това са преселници. Границите са за свободното движение на европейските граждани, а не на свободно шляещите се мигранти, включително и на възможните ислямистки терористи сред тях. Това пише в свой анализ конституционният съдия (1993-2003) пред БГНЕС. Виктор Орбан е легенда

Това е без преувеличение, тъй като в далечната 1988 г. младият студент по право създава партия за сваляне на комунистическия режим Съюз на младите демократи /ФИДЕС/. През юни 1989 г. когато Ангела Меркел е в сауната, както самата тя признава – по време на падането на Берлинската стена, Орбан разплака цяла Унгария и стотиците хиляди на Площада на героите в Будапеща, милионите пред телевизионния екран и целия световен видеообмен с призива съветските танкове да напуснат Унгария и Източна Европа: „Товарищи, конец!“. Това е един човек с невероятна политическа биография. Орбан е единственият държавник в момента в Европа с ярко антикомунистическо минало и не е перестройчик, а борец за сваляне на комунистическия режим преди 1989 г. Най-младият премиер на Унгария от 1998 до 2002 г., когато вкара страната си в НАТО и след 8-годишно търпение и стоене в опозиция спечели два поредни мандата с убийствено мнозинство от две трети. Орбан е голям приятел на България, за втори път идва у нас в рамките на тази година. В качеството си на заместник-председател на Европейската народна партия той многократно е гостувал на различни форуми на съществуващото тогава СДС.

Европейците харесват повече Орбан, отколкото Меркел

Днес Орбан е ярък изразител на политиката антипод на тази на Меркел. Има две политики: Едната – на отворени врати на Меркел и другата – на защита на християнството, националния суверенитет и здравето на гражданите, което е политиката на Орбан. Това са двата полюса в момента в Европа. Така наречената бежанска вълна всъщност не е бежанска. Бежанец е човек, който отива с паспорта си на КПП на съответната страна, представя си документите за самоличност и доказателства, че е преследван политически. В унгарския парламент беше изнесено, че по Балканския маршрут през Унгария за една година от август 2015 до август 2016 г. са преминали преселници от 101 държави. И ако наистина в тези 101 държави има ятагани и те са политически преследвани, и Кристалина Георгиева, и Ирина Бокова трябва да хвърлят бялата кърпа и да се отказват от шефското място в ООН, защото се оказва, че това е една организация, която не може да реши нито един от проблемите.

От Организация на обединени нации се е превърнала в Организация на разединени нации. Орбан се оказа прав в своята политика на затворени врати и издигане на стена по границата със Сърбия и Хърватия. Днес той е последван от Австрия, Словения, Дания и други държави. Той успя, което е изключително важно, да запази страната си от тази напаст, за разлика от страни като Австрия и Германия, в които станаха масови изнасилвания, заклани по улиците на Бавария и се стигна до обезглавяването на католически свещеник във Франция. Подобно нещо дори и Хитлер не е правел. Днес европейските граждани харесват много повече Орбан, отколкото Меркел и Оланд. Последните двама проведоха политиката „елате, ние ще се справим“ и очевидно не се справиха. Какви са настроенията на европейските граждани, а не на европейските чиновници след нашествието от август миналата година показват парламентарните избори в редица страни.

В Полша консервативната Партия право и справедливост спечели абсолютно мнозинство, социалистите не влязоха в парламента, а либералите бяха буквално съкрушени. Тогавашната министър-председателка беше колеблива, за разлика от сегашната Беата Шидло. Проведоха се избори в Австрия, където Партията на свободата възкръсна до такава степен, че на 2 май нейният кандидат спечели президентските избори, а на другия ден те бяха фалшифицирани по пощата. Стигна се до там, че Конституционният съд касира изборите. Те бяха насрочени за 2 октомври, а сега са отложени за 2 декември поради липса на лепило. А всъщност не е липса на лепило, а липса на кураж, защото социалистите и Народната партия спечелиха на първи тур по 10-11% и не отидоха на балотаж. Най-големият последовател на Меркел и най-големият критик на Орбан бе австрийският канцлер Вернер Файман.

Той от началото на годината обърна палачинката и започна да следва политиката на Орбан. Народът на Австрия не му прости и той бе свален както от премиерския пост, така и от лидерския в собствената си партия. За утеха беше поканен в ООН да отговаря за младежката безработица. Горките младежи. Ако погледнем дори изборите тази неделя в Хърватия, за втори път в рамките на няколко месеца има победа на християн-демократите и голям шамар за лидера на местните социалисти Зоран Миланович. Ако видим какво стана на местните избори в Германия. Миналата седмица партията на канцлера Меркел ХДС беше бита от „Алтернатива за Германия“ в нейния собствен избирателен район Мекленбург-Предна Померания с 19 на 21%. Да видим какво стана на изборите във Вечния град, който е по-голям по население от някои страни-членки на ЕС. 37-годишна адвокатка направо разсипа кандидата на управляващите социалисти на Марио Ренци.

Ренци беше другият човек, който наричаше Орбан фашист. Сходна е и картината във Франция. На местните избори там няма как да не видим възхода на Марин Льо Пен. Последните проучвания дават 90% неодобрение на френския президент Франсоа Оланд, който заприлича на погребален агент. Такава са настроенията в Европа. Орбан предупреждаваше, че ще дойдат на дневен ред радикални движения, за да бъде спасено християнството в Европа. Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, казваше ние искаме да не идват радикални движения. Но това са само думи, а с делата си се случи точно обратното.

Трябва да научим няколко много важни неща от Виктор Орбан

1. Той заяви ясно и високо – Унгария няма шеф. Ние също трябва да кажем, че България няма шеф. Това, че сме членове на Евросъюза не означава, че сме загубили пълния си суверенитет.

2. Трябва да се учим от Орбан и да кажем, че Европа е християнски континент. Той каза „Европа е християнска и Унгария е християнска. За Европа ние не можем да вземем решение, но за нашата страна взимаме. Ние ще запазим християнския характер на Унгария. Това е нашият дом. В него никой не може да ни казва, кого да каним, с кого да живеем“. В тази връзка интересно бе и това, което каза президентът на Чехия Милош Земан: „Г-жо Меркел, вие ги каните у дома си, а ни ги пращате на другия ден. Тази работа няма да стане“.

3. Орбан успя да сплоти много Вишеградската четворка и да имат единна политика. А това е политика на национален суверенитет, на запазване на християнския характер на тези държави, на запазване на реда и законността в Европа – нещо, с което тя се гордееше.

Днес, ние, европейците е чувстваме втора категория граждани в собствения си съюз и континент. И вчера видях на летището, как хора се пребърквани, отнемани са им водата, лекарствата, парфюмите и др. Въпросът е защо нашествениците са привилегировани, защо могат да минават границите не по законоустановения ред, което е престъпление по всички наказателни кодекси на страните от ЕС. Защо никой не ги претърсва за оръжие? Защо приемаме хора, за които не знаем кои са?

Неолибералният балон се спука

Тезата, че как така Берлинската стена била съборена, а сега се изграждат нови стени е типично спукан неолиберален балон. Абсолютно нищо общо няма Берлинската стена, разделяща Германия и Европа идеологически на Източна и Западна с изграждането на стени за защита на суверенитета на държавата. Държавата има граница и тази граница е свещена, защото тя е основен характерен белег за държавата и най-вече за териториалната юрисдикция на тази държава. Никой не е затворил КПП-та, включително и Орбан, но господа нашествениците не искат да минават от там. „Ислямска държава“ да вкара поне 1% сред тези 1 милион мигранти, представете си за какво става дума.

Ние трябва да се учим от Орбан на това, че той е истински политик, държавник и мъж, за който няма нищо по-свято от защита на националния интерес, здравето на собствения си народ. И понеже е истински демократ на 2 октомври той насрочи референдум, на който унгарският народ в огромното си мнозинство ще каже НЕ на квотите. Безумното решение на Брюксел да заселва както комунистите от София в Белене, те ще заселват от Германия в Словакия хора против тяхната воля, защото те не искат да живеят в Словакия, а искат в Германия.

Не случайно словашкият премиер Робeрт Фицо, който ще бъде домакин на срещата на 16 септември, казва, че ние трябва да направим гъвкава солидарност по отношение на националните граници. „Тези, които искат мулти-култи да се ги вземат и да си ги пускат, всяка държава си отговаря за себе си. Ние, словаците не желаем други мюсюлмански общности да идват в нашата страна, да поставят под съмнение християнския характер на Словакия, нашият бит, култура и начин на живот“. Тази Позиция на Фицо се споделя и от премиерите на Полша и Чехия Беата Шидло и Бохуслав Соботка.

България трябва да следва политиката на централноевропейските страни, защото там има държавници с глави на раменете си.

Вишеградската четворка искаше да финансира изграждането на стена по границата ни с Гърция, защото и до днес счита, че Атина волно или неволно не е в състояние да се справи или по-скоро не може, а и не иска с този проблем наречен Велико преселение на народите. Ние видяхме по телевизията как огромни фериботи стоварваха по хиляди на ден. Гръцкият премиер Алексис Ципрас си ги пусна да минават кой откъдето свари. А по Дъблинското споразумение Гърция е първата страна, в която те пристигат в Европа. Както е известно унгарците нямат море и няма откъде да дойдат. Тогава българското правителство не пожела, и към днешна дата е така, да изгради стена по границата с Гърция. Премиерът Бойко Борисов смята, че това би било лош знак и към съседите. Това по неговите думи е краят на Европейския съюз. Разбира се, че не е краят на ЕС. Нека не забравяме, че по границата на Унгария и Хърватия има стена и това нищо не пречи те да си общуват, търгуват и да си ходят на гости от едната страна в другата. Те са за свободното движение на европейските граждани, а не на свободно шляещите се мигранти, включително и на възможните ислямистки терористи сред тях.

Посещението на Орбан у нас е много важно

Първо, защото той е доброжелателен към България.

Второ, защото е министър-председателят най-наясно с охраната на граница на практика.

Трето, той може да лобира ЕС да помогне на България в изграждане, ако трябва и на допълнителни технически съоръжения, финанси и дори жива сила.

По волята на ЕК, т.е. по волята на Ангела Меркел, а не по волята на премиера Борисов, на Турция е отредена ролята да охранява Европа. До там се докарахме. Но тъй като България е съседна граничеща държава на Турция, ние може да се окажем най-потърпевшата страна, ако ЕК не изпълни обещанията си към Анкара. Днес тези щедри обещания са поставени под съмнение от външния министър на Австрия Себастиан Курц, от бъдещия френски президент Никола Саркози и от други европейски лидери. Затова ние трябва много добре да се охраняваме границата и затова Европа трябва да ни помогне.

Словашкият премиер Робeрт Фицо каза тези дни, че за Вишеградската четворка план Б стои, т.е. стени по границите на България и Република Македония с Гърция, защото Гърция не желае и не може да се справи с мигрантите.

Дали нашето правителство ще отиде към тези мерки не знам. Това ще трябва да се реши от българския парламент. Но ние не можем да бъдем толкова наивни и да чакаме други да ни пазят. В крайна сметка българските държавни органи отговарят за българската държава. Властта в България произтича от народа, това е записано в чл. 1 на Конституцията, не произтича от Брюксел, Москва или някъде другаде. Следователно трябва да хвърлим всички сили да се защитим. Ако мигрантите дойдат у нас, България ще бъде изправена пред апокалипсис, защото ние сме народ с достойнство и няма спокойно да седим и да гледаме как се гаврят с нас.

Източник: БГНЕС, Георги Марков, политик и конституционен съдия /1993-2003/