Майката на Джаки Чан е била наркобаронеса, омъжила се за ченгето, което я е заловило

181

Всички знаем Джаки Чан като една от любимите ни звезди от нелепите екшън комедии и като любимият обект на 50% от расистките коментари на Крис Тъкър. Предвид шеметния му успех и безгрижната му, весела личност, лесно бихте предположили, че е роден с някакви привилегии. Семейната му история обаче е пълна с толкова много отчаяние и интриги, че лесно би могла да е написана от Джон льо Каре, пише lifebg.net.

Бащата на Джаки, Чарлз Чан, имал нещастието да живее по времето на Китайската гражданска война – един от най-трагичните периоди в историята на Китай. Едва тийнейджър, той е назначен да служи под генерал националист.

Тогава започва Китайско-японската война, която в общи линии е пролог на Втората световна война. Чарлз става шпионин за националистите и работи срещу японските агресори. В един момент му писва от правителствената корупция, напуска и става пристанищен инспектор в Шанхай. Това забележително много звучи като историята на някой от персонажите на Джаки Чан, ако филмите му се разиграваха по време на кървава война, геноцид и нечовешки страдания.

Докато Чарлз се опитвал да бъде доброто ченге в свят на корупция, майка му, Лий-Лий, поела по пътя на „подземния бос“. След като предишният й съпруг е убит от японска бомба, тя е принудена да изостави дъщерите си и да преживява в Шанхай. Скоро открива, че й се отдават комара и трафика на опиум, печелейки си уличното име Голямата сестра.

Накрая престъпната й империя се натъква на честния пристанищен инспектор Чарлз Чан, но вместо взривяваща карате битка на покрива, двамата решават да се оженят, защото това е по-малко изморително и изисква по-малко шевове.

Но понеже 1940-те са били ужасни години за абсолютно всеки, гражданската война свършва и Китай попада под контрола на комунистите. Един бивш шпионин на националистите и една наркобаронеса са били две от многото неща, които не се нравили на новото правителство, затова семейство Чан бяга в Хонконг, където няколко години по-късно се ражда Джаки.