Тасос в пламъци: Обявиха извънредно положение (ВИДЕО)

60

Извънредно положение обявиха властите на гръцкия остров Тасос. Втори ден там продължава борбата с огнената стихия. В момента ситуацията е по-спокойна, след като заваля дъжд. В момента има само остатъчни огнища.

През изминалата нощ са изгорели и къщи. Властите на острова съобщиха за пострадали хора. Евакуирани са жители на селището Казавити.

Огънят вероятно е причинен от мълнии. Четири са огнищата, а силните ветрове пречат на погасяването на пожара и го разпространяват.

Огънят е тръгнал от село Принос, чиито жители бяха евакуирани. На места той е достигнал на само на 200-300 метра от постройки. Пламъци бушуват и на Атон.

Огнената стихия събуди спомените от 1985 г., когато пожар унищожи голяма част от горите на острова.

Българското генерално консулство в Солун съобщава, че до момента няма пострадали и бедстващи български граждани в засегнатите територии, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Основните пътища са проходими към момента. Поради гъстия дим, на много места в засегнатите райони и в планинските части е затруднено придвижването. Затворено обаче е движението през района на Теологос, което прави прехода на север по този път невъзможен.

Желателно е да се използват крайбрежните пътища за напускане на острова. Фериботите се движат нормално. Желаещите могат да напуснат острова през пристанищата.

Локален пожар е възникнал на Света гора, в близост до Хилендарския манастир, както и в района на Кумица. Ситуацията там обаче е под контрол, уточнява Агенция „Фокус“.