Спец акция на група „Кобра“ приклещи издирван краден автомобил

151

В съвместните полицейски действия, предприети рано тази сутрин, са участвали полицаи от СДВР, специализираната група „Кобра“, групата за специални операции на ГД „Национална полиция“ и служители на ОДМВР-Пловдив, съобщи МВР за „Нова Вест“.

Двамата 40-годишни мъже от Перник са задържани в момент на транспортиране на противозаконно отнет от тях автомобил „Ауди“. Единият шофирал, вторият бил в ролята на „отцепка“. И двамата са с многобройни криминални регистрации и много добре подготвени, включително и за акцията тази нощ – знаели кога предстои смяна на патрулите и се опитали да използват краткия промеждутък, за да минат по трасето необезпокоявани.

От около седмица обаче екипите денонощно били в готовност и тази нощ, след около три месеца предварителна работа и полицейско наблюдение, служителите на реда предприели действия по задържането им. Двамата са оказали яростна съпротива, като опитали да изблъскат с автомобилите си служебните коли. При съвместната операция полицейските екипи са организирали изкуствени „тапи“, за да се намали скоростта на движение и да не бъде осуетено задържането.

В процеса на предварителната работа по разследването е изяснено, че в престъпната дейност участват още хора – помагачи в различно качество, и логистици, които предстои да бъдат установени. „По-голямата част от работата тепърва започва. Предстоят мащабни процесуално-следствени действия на територията на Перник, Дупница, Радомир, Кюстендил, Пловдив, за да бъдат събрани доказателства за престъпната дейност“, съобщи директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

Той поясни, че групата се специализирала в кражби на леки автомобили немско производство – „Мерцедес“, „Ауди“, „БМВ“, от среден клас, произведени основно в периода 2008 – 2012 г., които са много ползвани в страната и за тях има голямо търсене на части. За разглобяването им са ползвани бази в района на Перник, а в последствие – мрежа от автоморги и сервизи за дистрибуция на частите, като легална част от бизнеса.

Продължава работата по случая за документиране на цялостната престъпна дейност на участвалите в схемата за кражби и разчленяване на автомобили.