В Япония лек токов удар е предпочитан пред кафе

115

Много обществени бани в Япония разполагат със специални басейни, в които са инсталирани метални електроди за къпещите се, които биха предпочели токов удар да мине през телата им, отколкото да пийнат кафе за разбуждане. Тези бани са известни като Denki Buro, или „електрически бани“, и се срещат навсякъде из страната.

Каквото и да си спомняте за смъртоносната комбинация от ток и вода от уроците в началното училище, днес можете да се насладите на този процес от първа ръка в Denki Buro. Къпещият се седи в малък басейн между две плочи с противоположна електрическа полярност, а ниски нива на електричество минават през тялото му, пише profit.bg.

Токът предизвиква лек шок, при който мускулите се свиват и се получава изтръпване, което някои хора смятат за релаксиращо, докато други намират за болезнено. За електрическите бани се казва, че облекчават болки от ревматизъм и спондилит, но пък се носи и слух, че използването на Denki Buro намалява броя на сперматозоидите и влияе на мъжката потентност. Историята на този странен тип бани е трудно да се проследи, но те очевидно са използват най-малко от 1928 г. насам.

Самата електротерапия съществува от 18-и век, когато е използвана за първи път в лондонска болница за неизвестни терапевтични цели. През 1940-те години военният департамент на САЩ въвежда електротерапия за ранени войници, за да се предотврати атрофия, както и за възстановяване на мускулна маса и сила. Електротерапията се използва с положителни резултати и при лечението на рак.

През 1985 г. списание Cancer Research публикува забележително проучване, в което изследователи твърдят, че 98% от туморите при животни се смаляват, когато са третирани с електротерапия само за пет часа в продължение на пет дни. Въпреки че нейната ефективност не е убедително доказана, електротерапията често се използва като алтернативно лечение на болки в гърба, мускулни болки, главоболие и мигрена, артрит, заболявания на нервната система, нервно-мускулна дисфункция и множество други страдания. Според информационния портал WebMD, електрическият ток може да накара хората да изпитват по-малко болка, защото „електроенергията от електродите стимулира нервите в засегнатата област и изпраща сигнали до мозъка, които блокират нормалните сигнали за болка.“

Според друга теория, електрическата стимулация на нервите помага на тялото да произвежда естествени болкоуспокояващи, наречени ендорфини, които могат да блокират усещането за болка. Все пак, преди да използвате този вид терапия, е добре да се консултирате с вашия лекар. И стоят настрана от Denki Buro ако имате сърдечно заболяване или пейсмейкър.