С колко съкращават живота ни вредните навици?

37

Нездравословните навици като продължително мързелуване на дивана, употреба на алкохол и тютюнопушене могат да отнемат до шест години от човешкия живот, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от канадско проучване, предаде dariknews.bg.

Авторите му от университета на Отава са установили, че тютюнопушенето, нездравословното хранене, бездействието и прекомерната консумация на алкохол са отговорни за близо половината от всички смъртни случаи в Канада.

Изследователите са създали алгоритъм, на базата на който са изчислили, че въпросните практики могат да съкратят човешкия живот с до шест години.

„Нездравословното поведение е основно бреме за канадците. Настоящото проучване разкрива кои привички представляват най-сериозна заплаха“, пишат авторите му в сп. „PLOS Medicine“.

Изследването показва, че 26 процента от всички смъртни случаи са свързани с тютюнопушене, 24 процента – с недостатъчна физическа активност, 12 процента – с нездравословно хранене и 0,4 процента – с прекомерна консумация на алкохол.

За мъжете най-сериозният рисков фактор, съкращаващ живота с 3,1 години, е тютюнопушенето. За жените недостатъчната физическа активност се равнява на загуба на около три години живот.

Изследователите са установили също, че за хората, които най-стриктно се придържат към здравословните препоръки на експертите, продължителността на живота е със 17,9 години по-голяма, отколкото за индивидите с най-нездравословно поведение.