НАСА дава награда от 1 милион долара

14

Американското космическо ведомство обяви конкурс за създаването на виртуален модел на робот, предназначен за бъдещи полети до Марс. Победителят ще получи награда от 1 милион долара, съобщи dariknews.bg.

За основа е предложено да бъде взета разработената от НАСА версия на „Робонавт-5“.

Участниците в конкурса ще трябва да научат своите виртуални модели да се справят с редица задачи, пресъздадени в лабораторни условия на Земята. Става дума за действия в аварийна ситуация на космическия кораб при прекъсване на връзката с нашата планета.

Обикновените роботи с които сме свикнали на Земята са непригодни за работа в открития космос заради ниските температури и крайно неблагоприятните условия на Червената планета. Поради тази причина учените препоръчват да се използва принципът на еластичността вместо хидравликата, която управлява съвременните роботи.

Регистрацията за конкурса започна във вторник. Квалификационният етап ще протече от средата на септември до средата на ноември, а имената на финалистите ще бъдат обявени през декември. Те ще се състезават от януари до началото на юни 2017 година, като победителят ще бъде обявен в края на същия месец.

НАСА възнамерява да осъществи първия пилотиран полет до Марс в средата на 30-години на този век с помощта на кораба „Орион“ и на ракетата-носител SLS, припомня агенцията.