По Дунав плава трабант върху водно колело (СНИМКА)

414

Трабант, монтиран върху водно колело, и сал, изработен от ВиК-тръби и три палета, са сред ексцентричните плавателни съдове, участващи в международната дунавска регата „ТИД-2016“. Това съобщи в Русе ръководителят на българския етап от гребния поход по река Дунав Йонко Кожухаров.

Той обясни, че двата плавателни съда са измайсторени от българи.

Първите участници в регатата пристигнаха днес по обед край Русе. В тазгодишното издание на „ТИД“ са се включили общо 102 души със 74 лодки.

Още около 40 българи се очаква да се присъединят към регата от Русе. Чужденците са 40 – от Румъния, Австрия, Германия, Сърбия и Швейцария. Най-възрастният участник е 85-годишната германка Урсула фон Брешке, която е с повече от 37 последователни участия в регатата. Най-младият е 13-годишният Йосиф Дервенски.

Кожухаров коментира още, че продължават проблемите с битовите условия по биваците в българския участък. Основно неудобствата са свързани с липсата на тоалетни. Той обаче уточни, че в Русе условията са добри, тъй като са осигурени четири тоалетни и шест душа.

За участниците утрешният ден е почивен, през който те ще разгледат забележителностите на Русе. Регатата ще потегли на 17 август за следващия бивак, който ще бъде край Ряхово.

„ТИД-2016“ преминава през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния. Походът по вода започва от Германия през юни и трябва да завърши на 31 август в Румъния.

Източник: dariknews.bg