Ердоган обвини ЕС в окуражаване на организаторите на преврата

34

Турция обвини Европейския съюз в това, че „окуражава“ организаторите на преврата в страната от 15 юли. Това продължава размяната на обвинения между Анкара и Брюксел, която застрашава преговорите за членство на Турция в общността.

Ден след срещата между турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че доверието на турския народ в ЕС „за съжаление спада“ и блокът не е успял да издържи на теста, който е представлявал опитът за преврата в страната.

„Нека го кажа открито – това е защото ЕС прие благосклонна позиция спрямо преврата и окуражи превратаджиите“, каза министърът по време на телевизионно интервю, без да дава допълнителни уточнения.

По неговите думи подкрепата на турците за ЕС е спаднала с близо 20%.

Отношенията между Анкара и Брюксел станаха още по-обтегнати след чистката на турските власти срещу предполагаеми членове на организацията на Фетхулах Гюлен, сочен за основен организатор на преврата. Властите арестуваха и отстраниха от работа над 50 000 души от полицията, армията, държавната администрация, медиите и образователните институции.

ЕС призова Анкара да действа в рамките на законодателството и осъди идеята за повторно връщане на смъртното наказание, премахнато в Турция през 2004 г.

Отношенията между Брюксел и Анкара преди това също бяха обтегнати и заради искането на ЕС за реформа в антитерористичното законодателство на Турция, което беше и условие за въвеждане на безвизов режим за турски граждани.

Източник: БГНЕС