БСП и АБВ се обединиха около обща кандидатура за президент

23

АБВ и БСП се обединиха около идеята командващият военновъздушните сили ген. Румен Радев да бъде общият кандидат-президент на двете партии.

„След дебати двете партии се доближаваме до кандидатурата на ген. Радев. Ще проведем нашия Национален съвет, на който ще обсъдим всички кандидатури“, каза председателят на БСП Корнелия Нинова след срещата между двете формации съобщи dnevnik.bg.

„Водени от доброто желание да имаме силна кандидатура снехме нашите две – моята и на Калфин, защото сме убедени, че кандидатурата на ген.-Радев е не просто равноотдалечена, но има всички шансове“, каза лидерът на АБВ Георги Първанов. Според него Радев би могъл да възстанови държавността и би бил президент, различен от модела „ГЕРБ“.

За да застанат официално двете партии зад кандидатурата на Радев са необходими решения на ръководствата им. БСП ще избира между всичките им шест номинации на национален съвет, който трябваше да се проведе тази неделя, но бе отложен, докато президентът Росен Плевнелиев не издаде указ за освобождаването на Радев от армията. Днес Министерският съвет гласува предложението до държавния глава да освободи Радев от военна служба.

Първанов заяви, че партията му се отказва да издига кандидат за вицепрезидент, както според него било редно, тъй като Радев е номинация на БСП, и предложи това да свърши бъдещият кандидат за президент.