Бикини срещу буркини

57

Една снимка стана особено популярна в първите дни на олимпиадата. Снимка, на която две жени се сблъскват от двете страни на мрежата по време на среща на плажен волейбол. 19-годишната състезателка Доа Елгобаши от Египет срещу германката Кира Валкенхорст. Снимката, направена от фотографката на Ройтерс Луси Никълсън запечатва момент от срещата между женските отбори по плажен волейбол на Германия и Египет. Тя предизвика бурни дискусии, беше издигната до олицетворяваща сблъсъка на цивилизациите. Бикини срещу буркини. Защото египтянките играха с дълги панталони и блузи с дълъг ръкав, а съперничките им бях в доста оскъдни екипи.

2016 Rio Olympics - Beach Volleyball - Women's Preliminary - Beach Volleyball Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 07/08/2016. Doaa Elghobashy (EGY) of Egypt and Kira Walkenhorst (GER) of Germany compete.  REUTERS/Lucy Nicholson  FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.   - RTSLO50

Когато Доа Елгобаши дебютира на игрището за плажен волейбол в Копакабана в неделя, тя не бе запомнена само с факта, че е част от първия отбор, представляващ Египет на олимпийско ниво в тази дисциплина.

Заедно с Нада Меавад 20-годишната Елгобаши не успя да се пребори с противничките от Германия и загуби с 2:0 гейма, но постави пред феновете интересен въпрос, след като се появи на пясъка не само с дълъг панталон и блуза с дълъг ръкав, но и за разлика от съотборничката си и с покрита от традиционна кърпа коса.

След загубата младата египтянка не пропусна възможността да коментира необичайното за спорта облекло, пише АФП.

Представителките на северноафриканската страна се възползваха от сравнително нова промяна в правилника на международната федерация по волейбол. До 2012 г. състезателките бяха задължени да носят всеизвестните бикини или цял бански костюм, но в годината на предишните игри в Лондон бе решено, че спортът трябва да привлича и хора от други култури, за които оскъдното облекло е неприемливо.

Погледнато поне по един начин тази промяна се оказва ефективна и изпълнява целта на федерацията – да накара повече хора да играят волейбол. Докато в квалификационния процес за Олимпиадата в Лондон участват 143 държави, то за Рио в тях се включват 169 страни.

Така, макар и неуспешно от самото начало, Египет за пръв път се класира за участие в плажния волейбол на олимпийски игри. Колкото до Елгобаши, тя остава позитивно настроена.

Източник: clubz.bg