Добавят вода, захар и отвара от дъбови кори в меда.
Медът е сладко, гъсто, сиропообразно вещество, създавано от медоносните пчели Apis melifera от нектара на живи растения и други сладки сокове, обогатени с пчелни секрети и запечатани като запасна храна.
Пчелният мед е продукт на сложна симбиоза между растенията, опрашвани при събирането на нектара, пчелите и човека. От пещерния му период чак до XIX в. за него медът е единствен източник на рафинирана захар. Но от древността до днес той е обект на фалшифициране. Така се противопоставя божественият образ на пчеларя на сатанинската природа на измамника.
Както във всички измами, българите са начело при фалшифицирането и на пчелните продукти.
I измама: мед с над 22% вода и 5% захароза (цвеклова захар). Такъв мед може да вкисне и има лошата миризма на пръст и на цвекло. Разпознава се при лабораторен анализ. Продавачът е задължен да покаже резултата от него.
II измама: в меда е добавена глюкоза, захар, меласа или нутрасуит. Той няма лечебни свойства. Открива се по вкуса и проба с химически молив за водата.
III измама: съдържа замърсители на околната среда – пестициди, тежки метали, радионуклиди, ауспухни газове и др. Такъв мед е опасен. Открива се по лабораторен начин. След взрива в Чернобил всички проби мед бяха отрицателни за радиация и консумацията на мед бе разрешена. Обяснението е, че пчелите са 1000 пъти по-уязвими на радиация и умират, преди да са донесли нектара в кошера.
Източник: 168chasa.bg
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment