В САЩ ще „подмладяват с кръв“ за 8000$

40

Методът е базиран върху изследвания на парабиоза у мишки, при която кръвоносните системи на стари и млади гризачи са съединени. Въпросната фирма е основана от д-р Джеси Кармазин. Той възнамерява да изследва подмладяващото действие на кръвната плазма от млади хора, която ще бъде прелята на 35-годишни доброволци. В експеримента ще участват 600 души, които ще платят по 8000 долара. Възрастта на донорите не трябва да надвишава 25 години. Всеки реципиент ще получи 1,5 литра кръвна плазма в разстояние на два дни, пише dir.bg.

Преди процедурата и един месец след нея кръвта на доброволците ще бъде изследвана за биохимични изменения. Участниците трябва да покрият разходите за получаване на кръвна плазма от банка кръв, лабораторни анализи и застраховки.

Експериментът вече бе критикуван от някои специалисти. Според тях няма клинични доказателства, че изпитанията с хора ще са успешни. Тони Уис-Корей – авторът на изследване от 2014 г., което показа благотворния ефект от кръвта от млади мишки върху организма на по-възрастни техни посестрими, смята, че подобни изследвания злоупотребяват с доверието на хората и предизвикват излишно обществено вълнение. Уис-Корей е основател на компанията Alkahest в Станфорд и извършва изследвания за влиянието на кръвната плазма от млади хора върху 18 доброволци, засегнати от болестта на Алцхаймер.