Американските военни сили ще действат и от космоса

55

Американските военновъздушни сили създадоха специализирано звено за космически мисии. То се казва Space Mission Force (SMF) и ще подготви екипи от военни, които да могат да управляват военни сателити в случай на война, космически битки или други заплахи, съобщава онлайн изданието Space.com.

Създаването на SMF се планира повече от година и се ръководи от ген. Джон Хайтън. Той е ръководител на Космическото командване на американските ВВС.

Целта на Хайтън е степенна на внимание и усилия, които се отделят за космическите дейности на ВВС да са на същото ниво като за авиацията. Според ръководството на ВВС SMF е ключово звено за бъдещите ежедневни дейности на американския Департамент по отбрана, тъй като космосът постепенно има все по-голяма роля.

Планът предвижда интензивно обучение между 4 и 6 месеца за всеки оператор. След това ще има множество тестове. „Нашите космически сили трябва да демонстрират своята способност да реагират на мислещ противник и да работят като бойци в тази среда. Ако не се адаптираме бързо към тази трансформация, ще загубим конкурентното си предимство в космоса и ще застрашим нашата възможност успешно да се конфронтираме с противници навсякъде“, коментира Хайтън.

Освен това SMF ще помага за оценката на съществуващите в момента методи за космическа битка и откриването на нови решения. SMF ще започне дейност следващата година, като тренировките вече са започнали.

Източник: dnevnik.bg