Папа Франциск дари 5 хиляди евра за Голяма базилика в Плиска

246

С разрешението на папа Франциск са отпуснати 5 хил.евро за реставриране на Голямата базилика в Плиска.

За това увери директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който е получил писмо от папския нунций в България – Н.Пр.Анселмо Пекорари предаде news.bg.

„Този принос е в рамките на отбелязването на 1 150 години от първите отношения между Римския папа и Българското царство”, се казва в писмото.

Припомняме, голямата базилика в Плиска е религиозно-дворцов комплекс. В него има базилика, архиепископски дворец и манастир, разположен край Националния историко-археологически резерват „Плиска“.

Завършена е около 875 г. и е една от най-големите базилики в средновековна Югоизточна Европа. Комплексът представлява важен паметник на ранно-средновековната българска култура от нейния християнски период – от втората половина на IX до средата на XI век.

В продължение на около 250 г. изпълнява функциите едновременно на катедрален храм и княжеска, епископска и манастирска църква, средище е на духовно-религиозния живот на столицата Плиска и ранно-средновековна България. Оградена и защитена е с висока над 4 м каменна стена със зъбери.

Сградата е изградена върху т. нар. кръстовиден мавзолей, който предизвиква много дебати сред учените. Открит е от Тотю Тотев и една от най-загадъчните сгради в първата българска столица. Очевидно е сакралното му значение за древните българи, тъй като след това на същото място е разположен самият олтар на Голямата базилика.