Кой би оцелял в най-тежката автомобилна катастрофа (ВИДЕО)

33

Запознайте се с Греъм – „единственият човек, пригоден към условията по нашите пътища“. Както ще забележите, той няма врат, който да може да се счупи, нито издадени нос и уши, които да се наранят при силен удар. Между ребрата му има джобове, подобни на въздушни възглавници, а кожата му е много дебела и почти непробиваема. Колената му се сгъват във всички посоки и стъпалата му са перфектният размер и форма за управление на педалите на автомобила съобщи dnevnik.bg.

Греъм е продукт на нова кампания на Комисията за пътнотранспортни произшествия на щата Виктория в Австралия, пише „Гардиън“. Създаден е от скулптора Патриша Пичинини по чертежи на травматологичния хирург от Кралската болница на Мелбърн д-р Крисчън Кенфийлд и специалиста по катастрофи от Университета „Монаш“ Дейвид Логан.

Направен е от силикон, фибростъкло и човешки косми, но не е арт проект.

Според проучванията зад конструирането на Греъм, точно като него трябваше да изглежда човекът, ако беше еволюирал достатъчно преди да започен да кара кола, за да устои на силите, които властват на пътя. Истинското човешко тяло обаче има множество слаби места, които го правят уязвимо зад волана и в леки и в тежки инциденти.

Черепът и вратът винаги са най-застрашени, а на пътя не осъзнаваме колко много енергия се генерира и пренася дори при ниска скорост на движение, която трябва да се абсорбира от тялото при удар, отбелязват създателите на куклата, кръстена Греъм. Затова освен научен експеримент скулптурата е предупреждение към всички шофьори и участници в движението за нуждата от отговорно поведение и внимание по пътищата.