Макар и изкуствените подсладители да осигуряват очаквания вкус, те могат да засилят апетита, защото карат мозъка да мисли, че приетата храна не съответства на необходимата енергия, съобщи Би Би Си.
Учени от университета на Сидни направиха опити с плодови мушици и мишки, като им даваха храни с естествени захари или с нискокалорични изкуствени подсладители. Целта им беше да изследват мозъчните сигнали, свързани с апетита и удоволствието при ограничена храна.
Резултатите показват, че когато усещането за сладко и получената енергия се разминават продължително – почти една седмица, мозъкът започва да компенсира и изпраща сигнали, за да увеличи приеманите калории. Затова ако имат възможност, насекомите и животните ядат повече.
Британски диетолози обаче заявиха, че не е задължително същото да е вярно и за хората. Те настояват, че нискокалоричните подсладители помагат за поддържане на желаното тегло и са по-полезни за зъбите от захарта.
Източник: БТА
Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…
Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…
Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…
Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…
Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…
Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…
Leave a Comment