Макар и изкуствените подсладители да осигуряват очаквания вкус, те могат да засилят апетита, защото карат мозъка да мисли, че приетата храна не съответства на необходимата енергия, съобщи Би Би Си.
Учени от университета на Сидни направиха опити с плодови мушици и мишки, като им даваха храни с естествени захари или с нискокалорични изкуствени подсладители. Целта им беше да изследват мозъчните сигнали, свързани с апетита и удоволствието при ограничена храна.
Резултатите показват, че когато усещането за сладко и получената енергия се разминават продължително – почти една седмица, мозъкът започва да компенсира и изпраща сигнали, за да увеличи приеманите калории. Затова ако имат възможност, насекомите и животните ядат повече.
Британски диетолози обаче заявиха, че не е задължително същото да е вярно и за хората. Те настояват, че нискокалоричните подсладители помагат за поддържане на желаното тегло и са по-полезни за зъбите от захарта.
Източник: БТА
Днес, когато все повече хора осъзнават нуждата от здравословен начин на живот, хранителните добавки се…
Гражданско движение за президентска република даде старт на национална информационна кампания Националната кампания за президентска…
В света на гейминга компромисите нямат място – всеки детайл може да бъде решаващ в…
В съвременния свят все повече длъжности и професии са обвързани с употребата на техника. Това…
Личното ни възприемане на стойността на парите е нещо много специфично. Според средата, в която…
Днес се проведе пресконференция на Гражданския съвет на ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА за област…
Leave a Comment