Бойко Борисов: Предсрочни избори, ако ГЕРБ не спечели президентския вот

38

Ако ГЕРБ загуби президентските избори, веднага ще насроча предсрочни. Това обяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин”.

Той обаче отново не каза кой ще е кандидатът на партията му за държавен глава.

„Щях да го кажа още юни, но всеки ден ме питат: „Ще ставаш ли президент?”. Септември ще кажем кой ще е кандидатът”, заяви Борисов.

Той попита защо другите политически формации не издигнат лидерите си за кандидат-президенти и призова новият лидер на БСП Корнелия Нинова и лидерът на ДСБ Радан Кънев да се кандидатират.

Половете нямат никакво значение – българските жени по нищо не отстъпват на мъжете, ако има качества може да е мъж, може да е жена, отговори Борисов на въпроса дали кандидатът на ГЕРБ ще е жена.

Дългът за АЕЦ „Белене” всеки ден нараства с 350 хил. лв.

Осъдени сме да плащаме за АЕЦ „Белене” и ще плащаме – всеки ден сумата нараства със 168 хил. евро, или 350 хил. лв. – заради лихви, обяви министър-председателят.

Той отново напомни, че условията по договора за „Белене” не са договаряни от ГЕРБ.

По думите му БСП два пъти е имала възможност да размрази проекта и да построи АЕЦ „Белене”.

Премиерът заяви, че сега загубите за България от проекта ще бъдат поне 3 млрд. лв. –пари, които са „потънали в един гьол”.

Борисов обяви още, че приема предложението на БСП за рестарт на проекта със стратегически инвеститор като протегната ръка, за да може да продаде реактора по-изгодно. Това би помогнало в преговорите с Иран, на които предлагаме реактора, който трябва да заплатим, намекна премиерът