Бактерия превзема плажове – до къде ще стигне…

109

Синтетичната бактерия „Синтия“, която е създадена да се бори с петролния разлив в Мексиканския залив, започна да атакува хората и животните. Според портала „Руската пролет“, опасният организъм вече е на път към Европа.

След експлозията на петролна платформа на 20 Април 2010 в Мексиканския залив, черното петно заема площ от около 100 хиляди квадратни километра. Тогава топлинната компания е изплатила 27 милиарда долара на рибари и фирми, които са претърпели значителни загуби в резултат на екологичната катастрофа.

Тогава в лаборатория е била създадена така наречената „минимална бактериален геном“, която не съдържа естествена ДНК съобщи petel.bg.
В началото „Синтия“ благополучно е изяждала нефтеното петно, но след това мутирала и започнала да поразява живите организми. Изведнъж в Арканзас загинали внезапно хиляди птици, а след известно време в Северна Луизиана се появили над 100 хиляди умрели риби.

Служители на компанията, участвали в преодоляването на аварията, също търсели помощ по болниците.

Според британско издание са заболели 97 човека, а 27 са починали по-късно.

Бактерията заразява по два начина – чрез рана и драскотина или от ядене на сурови морски дарове.

След като бактерията попадне в тялото, тя се настанява между мускулите и кожата и развива токсин, който унищожава тъканта.

Жител на Тексас, който само е потопил краката си в заразената вода, е бил на косъм от ампутация на крайниците.

Първите признаци на заболяването са обрив, мехури, гадене и диария.
Смъртта може да настъпи само два дни след попадане на бактерията в организма.