Цветовете променят нашите емоции и поведение

165

Усещаме ли подобряване на настроението в жълта стая? Морското синьо ни успокоява в летните жеги? Художници, фотографи и дизайнери са разбрали как цветът може да повлияе на нашите чувства, настроение и емоции, да създаде химични реакции в мозъка ни, които да отключат различни състояния и дори да въздействат на тялото. Някои цветове могат да повишат кръвното налягане, да забавят метаболизма или да изморят очите.

Има научно доказани факти за влиянието на цветовете върху човека:

• Едно изследване е установило, че хапчета плацебо с топъл цвят са по-ефективни от тези със студен цвят.

• Друг експеримент доказва, че инсталирането на улични лампи, светещи със синя светлина в даден район, довело до намаляване на престъпността там.

• Температурата на околната среда също може да влияе върху предпочитането на определен цвят. Например, когато температурите са по-ниски, хората инстинктивно предпочитат по-топли цветове. И обратното, когато температурите са високи предпочитанията са насочени към по-студената гама от цветове.

• Проучванията показват, че цветовете оказват влияние и върху производителността. Студенти, изложени на влиянието на червения цвят преди изпит, демонстрират по-ниска ефективност в резултатите, които показват.

• Изследвания открили, че червеният цвят кара хората да реагират с по-голяма скорост и сила, което може да се използва в областта на спорта.

ЖЪЛТИЯТ ЦВЯТ позволява на тялото и ума да бъдат гъвкави. Приписва му се свойството да подобрява настроението и да активизира. Въздейства върху основните емоции – радост и щастие. Жълтата енергия „осигурява“ необходимите условия за работа на храносмилателната и мускулно-скелетната системи. Изчерпването на жълтата боя би могло да доведе до провали взаимоотношенията между колеги и приятели, до загуба на бизнес, до буксуване в кариерното развитие, до отключване на завист, отмъстителност и коварство. За да избегнем всичките тези неудобства е достатъчно да наситим сетивата си със слънчевия цвят.

ОРАНЖЕВИЯТ ЦВЯТ влияе директно върху кръвоносните съдове, пикочно-половата система, червата и кожата. Прави ги гладки и в същото време по-стабилни. Основната функция на оранжевата енергия е семейството. Оранжевото символизира похотта, удоволствието и сексуалността. Недостигът на тази багра се проявява с проблеми в семейството. Постепенно красиви и любящи хора стават тирани и досадници. А кожата напомня мръсен портокал. За да избегнем подобни страдания, е необходимо да се „напълним“ с оранжев цвят.

ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ осигурява здраве, физическа сила, издръжливост, стабилност, увереност. Влияе положително върху имунната система и „мобилизира“ нервната система. Започваме с най-главното – червените кръвни клетки (основният компонент на кръвта). Хората с добре развита червена енергия са щастливи, занимават се със спорт, активни са. Ако тази „жажда за живот“ не се утолява, то тя преминава в агресия. С течение на времето човек става раздразнителен по всякакъв повод. Това е придружено от различни болести и най-често засяга пикочно-половата система; налице са синузит, хронична умора. Насищането с червена боя би възстановило здравето и самочувствието ни, нашата жизненост и способност да се концентрираме, а неминуемо и до скорошни успехи.

СИНИЯТ ЦВЯТ е този, който гравира спокойство върху лицето. Дарява ни с воля, упоритост, решителност и вяра в себе си. Символизира знанието. Хората с добре развита синя енергия умеят добре да контролират както себе си, така и околните. Липсата на тази краска блокира комуникацията. Като че буца е заседнала в гърлото. Това може да предизвика раздразнение, гняв, дори сълзи. Отделно във физиологично отношение синята боя е „отговорна“ за имунната система. Контролира растежа и образуването на имуноглобулините протеини, които неутрализират токсичните вещества и са включени в премахването на вируси и микроби.

ВИОЛЕТОВИЯТ ЦВЯТ дава мъдрост и разум, духовност и широко възприемане. Отговорен е за комуникацията с върховното съзнание, за способността да генерира божествени и космически идеи, за уникалността да бъде проводник към универсални знания, светлина и универсална любов. Основната цел на пурпурната енергия е интуицията, проницателността, разбиране на същността на нещата. Виолетовото действа успокояващо, укрепва вътрешното равновесие, активизира мисловния процес.

„Цветовете, като чертите на лицето, следват емоциите.“ – Пабло Пикасо