Моцарт понижава кръвното налягане

42

Слушането на Моцарт може да намали кръвното налягане. Според германски учени ефектът е сравним с премахването на солта от храната, която консумираме, и дори с ползата от физическите упражнения.

Хората, загрижени за сърцето си, трябва да знаят, че песните на АББА например нямат никакъв „сърдечен“ ефект, пише „Novini.bg“.

Изследването е направено сред 60 доброволци, на които е проследено кръвното налягане преди и след слушането на музика – симфония № 40 в сол минор на Моцарт, АББА и танци от Йохан Щраус, пише „МегаВселена“. Моцарт понижава систоличното кръвно налягане (налягането в кръвоносните съдове, когато сърцето бие) с 4,7 mm Hg (mm Hg е милиметър живачен стълб), Щраус – с 3.7 mm Hg, за разлика от шведската поп група, където разликата е незначителна. Диастоличното кръвно налягане (когато сърцето почива) също пада с 2.1 mm Hg при Моцарт и с 2.9 mm Hg при Щраус.

Според предишни проучвания аеробните упражнения като колоездене, бягане или бързо ходене имат подобно въздействие върху понижаването на кръвното налягане. Ограничаването на солта – до 6 грама на ден, сваля систоличното кръвно налягане до 4-7 mm Hg. „Ефектът на музиката върху човека е известен от векове. В древността музиката е била използвана за подобряване на ефективността на спортистите по време на Олимпийските игри“, коментира Ханс-Йоахим Трапе, водещ учен от Рурския университет в Германия.

Липсата на ефект от АББА той обяснява по следния начин: „Това може да се дължи на чисто емоционални или случайни фактори, но трябва да се има предвид, че използването на определени думи също може да играе отрицателна роля“. Изследователите обобщават, че за да бъде от полза на здравето ни, музиката просто трябва да е приятна за ухото.