Става страшно! Светкавично Испания поиска Гибралтар

1539

След като стана ясно, че жителите на Великобритания са подкрепили излизането на страната от Европейския съюз, Испания предяви претенции към Гибралтар. Външният министър на страната Хосе Мануел Гарсия-Маргало заяви, че ще иска споделен суверенитет над отвъдморската територия на Великобритания, съобщава „Сън”.По думите му, изходът от референдума напълно е променил перспективите за бъдещето на Пиренейския полуостров. 95,9% от жителите на Гибралтар са гласували за оставане в ЕС, предаде „Блиц“.
Гибралтар е британска отвъдморска територия на Великобритания от 1713 г. Включва Гибралтарската скала и пясъчен провлак, съединяващ скалата с Пиренейския полуостров. Заема ключова стратегическа позиция над Гибралтарския проток между Средиземно море и Атлантическия океан.

„Скалата”, както наричат територията, на която живеят 30 000 души, е ключова в интензивните отношения между Англия и Испания.

„Това (резултатите от референдума) напълно променя изгледите за нови възможности за Гибралтар, които той не е виждал от дълго време. Надявам се, че формулата със споделения суверенитет – за да е ясно, испанския флаг на Скалата, е много по-близо от когато и да било”, каза Гарсия-Маргало.

Първият министър Фабиан Пикардо, обаче, написа в Туитър: „Преминавали сме и през по-големи изпитания. Време е за единство, за спокойствие и рационално мислене. Заедно и обединени ще продължаваме да просперираме”.

Очаква се той да направи изявление по-късно днес.