Авторите на музика искат да ограничат свободното сваляне и качване в интернет

36

Най-малко 180 музиканти и музикални състава подписаха петиция до Конгреса на САЩ, в която искат изменения в Закона за авторските права в цифровата епоха.  

Сред подписалите петицията са Американската асоциация на звукозаписните компании и Националната академия за изкуство и наука на звукозаписа, съобщи изданието Pitchfork, цитирани от „БГНЕС“. Петицията е подписана и от известните музикални групи: U2, Black Keys, Kings of Leon, Linkin Park, Maroon 5 и музикантите Елтън Джон, Пол Макартни, Лейди Гага, Тийлър Суифт и много други.

Петицията иска ограничения върху дейността на редица сайтове в интернет като например „Ютюб” (Youtube), които дават възможност на потребителите да качват и свалят материали, защитени от авторски права. Както се отбелязва в петицията, законът, който е приет в сегашния си вид през 1998 година, е донесъл на големите технологични компании колосални доходи, като дава възможност да се сваля практически всяка песен, която е била записана някога.

В тази връзка доходите на артистите продължават сериозно да спадат. Молим ви да осъществите разумна реформа, която да балансира интересите на авторите с интересите на компаниите, които използват музика за финансово облагодетелстване. Само тогава потребителите ще имат истинска полза, се казва в текста на петицията.