Пътна катастрофа причини смъртта на 4 души близо до Благоевград

44

Окръжна прокуратура – Благоевград изправя на подсъдимата скамейка обвиняемият В. С. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 4 вр. ал. 3 б. “б“ пр. 2 вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс вр. чл. 20, ал. 1 и чл. 21, ал. 1 от Закона за движението по пътищата.

На 11.07.2014 г., около 16 ч., на ПП1 Е 79, движейки се в посока от гр. Сандански за гр. Благоевград, в района на „Османска чешма“, обвиняемият управлявал лек автомобил марка „Мерцедес Вито“. В нарушение на установените в Закона за движението по пътищата правила В.С. се движил с превишена скорост – 102 км/ч, при максимално разрешена скорост – 90 км/ч за движение извън населено място. След десен завой той загубил контрол върху управлявания от него автомобил и излязъл извън пътното платно вдясно. В резултат на това, управляваният от обвиняемия автомобил се ударил в задна лява част на паркиран на уширението извън пътното платно товарен автомобил марка „Рено Магнум“ и с прикачено полуремарке.

Случаят е особено тежък, тъй като В. С. по непредпазливост е причинил смъртта на четири лица от гр. Благоевград и гр. Самоков, както и средни и тежки телесни повреди на други четирима, изразяващи се в мозъчно сътресение, контузия на белия дроб, коремна травма, счупване на дясна ключица на горен крайник, изкълчване на лява тазобедрена става, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, а в единия от случаите раздробяващо счупване на осми гръден прешлен и увреждане на гръбначния мозък, в резултат на което са парализирани двата долни крайника на пострадалия.

Предстои насрочване на първото заседание по делото от Окръжния съд в гр. Благоевград съобщи Апелативна прокуратура София.