Гърция не иска мините от гръмналия в Горни Лом завод

97

България води неуспешни преговори с Гърция за връщане на мините, които останаха невзривени при инцидента в завода „Миджур“ край Горни Лом на 1 октомври 2014 г. Става дума за още 195 хил. мини. В момента те се охраняват от жандармерията. В завода са се обезвреждали противопехотни мини от Втората световна война, произведени в САЩ и Германия. Те са били махнати от границите с България, Албания и Югославия. А Гърция е имала ангажимент до март 2008 г. да унищожи 1 566 532 мини. Затова през юни 2007 г. е бил организиран търг, който е бил спечелен от собственика на „Миджур“, пише „Сега“.
Според източници на изданието разговорите за връщането на мините се водели между външните министерства на двете страни. Те са започнали още през юли м.г., когато гръцка експертна делегация е посетила страната ни. Посетен е бил и заводът „Миджур“ и са инспектирани складовете, в които се съхраняват незасегнатите противопехотни мини. Обсъдени са възможностите за връщането им обратно в Гърция, техническите аспекти на процеса, състоянието на боеприпасите и техните остатъчни количества.

Въпреки това до този момент няма развитие по случая. Мините трябва да бъдат върнати обратно, тъй като Гърция все още е техен собственик, независимо от подписания договор за утилизация с „Видекс“ АД, заявиха тогава от МВнР. Задължение на страните по Отавската конвенция за противопехотните мини е да осигурят нейното спазване на териториите под тяхна юрисдикция, независимо дали унищожаването се договаря между частни юридически лица, поясниха от ведомството на министър Даниел Митов. Притесненията на българските експерти са, че страната ни може да понесе санкции заради на чл. 1 на Отавската конвенция.

Според него „всяка държава се задължава при никакви обстоятелства да не складира противопехотни мини и да не ги задържа“. Мините, които са били взети от Гърция, са разделени в пет лота – M2, DM31, M16, M14 и касетъчни боеприпаси ADAM. Моделът М2 е произведен в САЩ и е бил използван в Кипър, Иран, Ирак, Корея, Лаос, Оман, Руанда, Тунис и Западна Сахара. При настъпване на мината основното тяло изхвърча във въздуха и се взривява, като покосява всичко наоколо. В нея има 154 грама взрив TNT. Мината DM31 е германско производство. При настъпване тя отскача на 1-1.2 метра, а части от нея се разпръскват в диаметър от 24 метра.

Мината е модерна модификация на германската S-Mine. Също модификация на тази мина е третият тип – М16, която е щатско производство. Тя отскача на височина от 30 сантиметра до 1.7 метра. Радиусът на осколките е 27 метра. М14 е малка противопехотна мина, била е доставена от САЩ за първи път през 1955 г. и съдържа 29 грама тротил. Касетъчните боеприпаси ADAM се доставя със 155 мм снаряд. Те се използват за бързо изграждане на минни полета.