Заведението от стрелбата срещу Митьо Очите – най-новата атракция в Слънчев бряг

blank

Полицейската лента виси още край заведението, в което на 8 юни стана престрелката и бе убит гард на Митьо Очите, а самият той бе ранен. То е запечатано. Превръща се обаче в атракция за туристите. Те спират до лентите и снимат за спомен. Пред камерата на Нова телевизия англичани споделиха, че не се страхуват за живота си, защото подобни престрелки ставали и в родината им. „Забавляваме се. Всички са мили и добри“, каза турист от Обединеното кралство.
Промоутърът Димитър Тихолов обаче каза пред камерата на bTV, че туристите в курорта се страхуват заради стрелбата в Слънчев бряг.
„Повечето ги е страх повечето, защото са информирани от Англия. Страх ги да ходят в този район да няма отмъщение и всеки път като дойдат питат : „Българиан мафия?!”, споделя Тихолов. Казвам им, че няма да имат никакви проблеми, добавя той.
След стрелбата полицията извършва непрестанни проверки, за някои видими, за други – не.
Често виждам полицаи на велосипед и заради това се чувствам сигурно, заяви британски турист.
За близо две седмици полицията и прокуратурата са извършили над 84 разпита, 15 огледа, 10 обиска и 7 изземвания в Слънчев бряг. За да се преборят с престъпността в курорта, полицията и данъчните създават координационен център. От 1 юли пък в комплекса ще се влиза през полицейски КПП-та.
„Не става въпрос за пропускателни пунктове, проверяващи всеки автомобил или турист. Критерият за извършване на проверка е дали даденото лице отговаря на рисков профил. Разбира се, че ще има свободно предвижване на туристите“, заяви пред камерата на Нова телевизия директорът на ОД на МВР – Бургас Калоян Калоянов.
От Съюза на собствениците в курорта обаче не са съгласни с предложенията, уточнява „Флагман“.
„Ние приемаме да има повече полицаи, но не на КПП-тата и не по този начин. Министерството на вътрешните работи решава да затвори комплекса. Как ще ми затвори бизнеса? Това противоречи на всичко. В каква държава живеем?“, попита бизнесменът Веселин Налбантов.
В момента в курорта работят над 300 камери и 8 контролно-пропускателни пункта. Обслужват се от частна охранителна фирма, наета от дружеството „Слънчев бряг”. Проверките на тях са ограничени. Спират се таксита и бусове, но не и частни коли.
МВР сложи униформени в КПП-тата, а хотелиерите изпаднаха в паника, че полицията ще затвори комплекса.
„Това затваряне ме дразни. Ще се образуват едни километрични опашки“, прогнозира Налбантов.
„При разговорите с Областна дирекция на полицията никога не е стоял въпросът за пълното затваряне на комплекса, говорили сме винаги контролният режим в комплекса да бъде запазен във вида, в който съществува“, заяви изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.
Правата на полицаите са по-големи и така от бранша се надяват да бъде намерен балансът между реда, сигурността и обслужването на туристите.