България увеличи производството на оръжия

155

Продължаващите конфликти в Сирия и Близкия изток предизвикаха оживление в работата на българските оръжейни фабрики, каквото не е виждано от краха на комунизма.

Те са специализирани най-вече в производството на достъпно, леко оръжие от съветски тип, пише АФП.
Докато основните клиенти са правителствата на Афганистан и Ирак, оръжията също така намират път до ръцете на опозиционните бойци в сирийската кървава гражданска война.
В един от заводите в България, на над 1000 километра от Дамаск, край Казанлък, работниците професионално сглобяват гранати за ръчно преносимите гранатомети РПГ-7 на конвейерна линия сподели vesti.bg.

oryjiq (Small)

„Поръчките надвишават капацитета ни“, коментира Иван Гецов, директор на завода ВМЗ Сопот в с. Иганово. „През първата половина на 2016 г. произведохме толкова, колкото преди за година и половина“, допълва той.

Скокът в производството, който започна преди година и половина, „се дължи на конфликтите в Кирия и Ирак“, посочва експертът по сигурността Тихомир Безлов.
По-конкретно той съвпадна с ескалирането на сирийския конфликт през 2014 г., когато и основни световни сили се включиха в него, подкрепящи или противопоставящи се на президента Башар Асад във войната му срещу бунтовническите групировки.
Миналият юни САЩ бяха принудени да признаят, че въоръжават сирийските бунтовници, след като американски военен доставчик загина при взрив на полигон за тестване на оръжия в България. Междувременно Саудитска Арабия – също голям клиент на България – призна, че доставя оръжие на борещите се срещу Асад групировки.

При изследване на 161 патрона, използвани от джихадистите, се оказва, че 47 са били произведени в България, според Conflict Armament Research, британска неправителствена група за наблюдение на движението на оръжия и боеприпаси в световен мащаб.