Чудо: Бебе живя 107 дни в мъртвата си майка и се роди здраво

83

Бебе-чудо се появи на бял свят 107 дни, след като лекари обявиха, че майка му е изпаднала в клинична смърт в Португалия. 37-годишната Сандра Педро е пристигнала в болницата в Лисабон на 20 февруари с ужасно главоболие. Няколко часа по-късно тя получила удар и изпаднала в клинична смърт.Сандра била бременна в 17-ата седмица. Първоначално се е смятало, че бебето също е починало. Лекарите в интензивното обаче регистрирали признаци на живот у плода и решили да се опитат да спасят бебето, поддържайки тялото на майка му живо.

Сандра бе държана жива в качеството ѝ на „живеещ инкубатор”. През специални туби ѝ бяха давани храна, важни хормони и кислород.

През следващите 15 седмици сестри и лекари гледали с изумление как коремът на Сандра расте. Персоналът в болницата „Сан Хосе”  също масажирал корема ѝ, говорил на бебето Лоренцо и дори му пеели песни в опит да симулират обичта, която то би получило от майка си.

Сестра Нуно Камило разказа пред Daily Mirror: „Най-много харесваше да му се пее. Точно тогава се движеше най-много. Майката бе поставена в отделна стая, а ние ѝ пяхме песни от нашето детство. Прегръщахме корема ѝ, за да чувстваме бебето как се движи”.

Когато Лоренцо най-накрая се появил на бял свят на 7 юни, той тежал 2.3 килограма, а персоналът бил във възторг.

Сълзите им на радост обаче били и сълзи на мъка, защото моменти по-късно те трябвало да изключат апаратите поддържащи майката на бебето жива.