Забраняват газовите уредби?

152

От догодина ще бъде забранено шофирането на коли с газови уредби, научи „Всеки ден“. Това ще се случи заради директива от страна на Европейския съюз, според която автомобилите с бутан не могат да участват в движението. Това се спазва навсякъде в съюза, освен в България.

Освен, че ще се забранят резервоарите за бутан, ще бъде строго забранено да се продава газ по бензиностанциите, ще бъдат закрити и газостанциите.

Логика в забраната има, защото шофирането на газ е опасно на пътя. Не всички водачи подържат газовите си уредби в изправност и това е причината да има все по-често възпламенени коли.

„Имало е и много случаи, в които хора са си отивали от този свят само заради лепенката за газ, която се поставя на задното стъкло. Когато я видим на катастрофирала кола, нашите екипи не смеят да се приближават, защото има голяма възможност автомобила да избухне дори минути след катастрофата“, разказва пожарникар. В почти всички случаи взрив няма, но забавянето на спасителните екипи много често се оказва фатална за хората в колата.

Повечето майстори са категорични, че карането на газ уврежда колата, затова те препоръчват изобщо да не се приспособява автомобила за подобно шофиране. Също така при пресмятане с калкулатор става ясно, че карането на газ не е чак толкова по-икономично, защото цената е двойно по-ниска, но разходът е двойно по-голям.

Очаква се през идните месеци да се повиши контролът на газовите уредби, като дори е възможно катаджиите да направят акции, като с тях присъстват специални техници, които да проверяват системите на спрените автомобили.

У нас автомобилите с газови уредби са близо половин милион.