Летни проблеми с красотата – бързи решения

114

Въпреки че лятото ни дава възможност да се радваме на дългите и слънчеви лъчи, има някои минуси, свързани с красотата, които просто не можем да подминем с лека ръка.
Част от тях са свързани със засилване на кожни проблеми или поява на нови такива. Лятото не подминава нито косата, нито прекомерното потене.
Още по темата, пише http://www.tialoto.bg/
1. Слънчев тен
Заради прекомерното излагане на слънчеви лъчи, кожата потъмнява много по-лесно. Това пигментиране всъщност е защитен механизъм на тялото срещу вредните процеси, които се случват на клетъчно ниво. Резултатът често е изгаряне, зачервяване, дискомфорт и сърбеж. За да предотвратите това, задължително използвайте слънцезащитен крем, без значение дали сте се запътили към плажа. Носете светли дрехи, шапки и слънчеви очила. Ако вече е късно за тези мерки, успокойте кожата с алое вера или краставици.
2. Прекомерно потене
Високите температури карат тялото да се поти, за да намали температурата в организма и да хидратира кожата. Горният слой мъртви клетки често запушват порите по време на този процес и предизвикват възпаления, зачервявания и поява на пъпки. Смесете 2 супени лъжици доматен сок с няколко капки лимонов такъв. Нанасяйте върху лицето всеки ден, докато не засъхне и след това изплакнете обилно с вода. Това ще ви помогне да контролирате потенето на лицето и успоредно с това няма да изсуши кожата.
3. Хвърчаща и суха коса
Летните дни са страхотни за емоции, но не и за косата. Прическата ви страда от сухота, хвърчащи навсякъде косъмчета и непокорство. Това се получава в следствие на прекомерното потене на скалпа и често е съпроводено със сърбежи. Мийте косата си поне 2-3 пъти седмично, за да я поддържате чиста. Възстановяването можете да започнете със смес от половин чаша ябълков оцет и цяла чаша вода. Изплакнете косата с готовата смес след като сте я измили с шампоан.
4. Фотоалергична реакция
Това е неприятен ефект след прекомерно излагане на слънце. Резултатът е сърбеж, зачервяване и свръхпигментация. Нанасяйте слънцезащитен крем със SPF 20 или 30 и повтаряйте през 2-3 часа. Ако вече сте се сдобили с пигментни петна по лицето, използвайте смес от по една супена лъжица мляко, мед, лимонов сок и бадемово масло. Нанесете и измийте след 15 минути.