Прогноза: Ледени късове ще се изсипят върху села и градове навръх 24 май

37

Ледени късове ще се изсипят върху села и градове навръх 24 май! Снежната канонада ще продължи и на следващия ден, предупреди климатологът Симеон Матев. Природните бедствия се очакват точно на почивния ден, когато стотици хиляди българи ще бъдат на път или вече по родните си места. Затова отсега е хубаво да се помисли за защита на колите и направата на застраховка за щети, преди градушката да начука ламарините на автомобилите.
Стопаните могат да прибягнат до хитър ход, с който да спасят посевите си. Над градините си те да опънат противоградни мрежи, които не са скъпи. Платно с размер 5 на 10 метра върви около 40-45 лева.

„Не може отсега да кажем къде точно ще падат късовете. Но има две основни „магистрали на градушката“ – От Видин до Ловеч за Северна България, докато за южната част тя е най-вече около Тракийската низина. Градоносните облаци се сгъстяват за 15-20 минути и по-детайлна прогноза за точното място на валежа може да се направи едва тогава“, обясни синоптикът, цитиран от „България Днес“.

Той не е изненадан от внушителната като количество и големина градушка, която удари Карнобат.

„Както там, така и в Ловеч снегорини чистеха ледените парчета. За нас, синоптиците, това е нещо нормално и помним такива случаи и в минали години. Просто с природата не може да се пребори човек“, коментира още Матев.

Страховитата буря удари община Карнобат в понеделник вечерта. Голяма част от реколтата в района беше унищожена. Магистрала „Тракия“ буквално побеля и се наложи снегорини да чистят невижданото бедствие.

Кметът на града Георги Димитров съобщи, че са наводнени около 40 къщи. Поражения бяха нанесени и по пътната инфраструктура. Само за 30 минути в района се изсипали около 60 литра дъжд на кв/м.

Преди десетина дни Ловеч се превърна в ледено кралство. Над 30 см стигна снежната покривка, след като опустошителна градушка се изсипа над града на Левски.