Абитуриенти се отказаха от скъпите тоалети. Направиха нещо уникално

111

3000 лв събраха абитуриентите на Езиковата гимназия в Хасково „Проф. д-р Асен Златаров“.

Сумата е спестена от официалните тоалети за изпращането им.

Вместо с елегантни рокли и костюми всички 178 дванадесетокласници отидоха на церемонията с бели тениски на фондация „Искам бебе“, информира haskovo.net.

Голям хит в облеклото на зрелостниците бяха силно разкъсаните дънки. Обличайки се по този начин, златаровци се включиха в кампанията на фондация „Искам бебе“, чиято цел е да подпомага семейства с репродуктивни проблеми.

„Сумата продължава да нараства, тъй като не всички ученици са си дали заделените за тоалет пари“, каза Александра Коцева от Управителния съвет на фондацията. Тя заяви, че парите са достатъчни за подпомагане на една ин витро процедура. От фондацията възнамеряват с парите да подпомогнат семейство от Хасково с репродуктивни проблеми.

В 11 часа днес официалната церемония по изпращане на абитуриентите на Езиковата започна под звуците на „Учителко, целувам ти ръка“ и „Клетва“. По традиция реч държа директорката на училището Пенка Делиева, която поздрави всички зрелостници и им пожела успехи в начинанията. Поздрави ги и за участието им в благотворителната кауза.

„Радвам се, че подкрепяте такава отговорна инициатива, което е белег на зрялост и дързост“, каза тя. Делиева похвали абитуриентите и с високия успех на випуска, който е 5.51. Класът отличник е 12 Е, който завършва годината с 5.85. Някои от дванадесетокласниците бяха отличени за високи резултати. „Златаровска премия“ получиха Теодора Делчева и Калина Вълчанова. Деница Пенева пък получи грамота за постигнати високи резултати по немски език, първенец по английски е Денис Айдън, по испанси – Джемил Джемил.

Празникът на гимназията уважиха кметът на Хасково Добри Беливанов, шефът на Регионалния инспекторат Иван Панайотов, шефката на културата в общината Светла Табакова и Надежда Колева – представител на училищното настоятелство.