ТАСС: В Китай са открили най-дългото насекомо в света – пръчица с дължина от 62 сантиметра

73

Пекин. Рекордно по размерите си насекомо е било открито в планините на китайския автономен окръг Гуанси Чжуан в югозападната част на страната. Открито е насекомо-пръчица с дължина от 62.4 см., предаде ТАСС.
Предишен „рекордьор“ стана пръчицата „Phobaeticus chani“, открита в малайзийските джунгли през 2008 г. Екземплярът с дължина 56.7 см. се съхранява в Музея по естествознание в Лондон.
Китайското насекомо е било открито от ентомолога Чжао Ли. „Търсех насекоми в планините в близост до град Лучжоу. Изведнъж видях нещо да мърда, кацнало на клонче. Бях шокиран, когато видях гигантско насекомо с крайници, които бяха толкова дълги, колкото и тялото му“, заяви ученият.
Насекомото е отнесено към нов вид, който е наречен в чест на Чжао – „Phryganistria chinensis Zhao“ . Екземплярът е доставен в Музея за редки насекоми в китайския град Ченду. Насекомото междувременно е снесло и шест яйца.
Пръчиците са добри в маскировката, приемайки вида на средата, която обитават. В света съществуват около 3000 вида от този род насекоми.