Мюсюлманинът Садик Хан стана кмет на Лондон

67

Садик Хан ще бъде първият кмет мюсюлманин на британската столица. Официалните резултати сочат, че Хан е победил консерватора Зак Голдсмит с повече от 300 000 гласа.

Садик Хан ще замени на поста консерватора Борис Джонсън след негативна кампания в американски стил, отбелязва АП.

Зак Голдсмит, който е депутат и син на милиардер, обвини Хан, че създава разделение в обществото и че споделя вижданията на ислямски екстремисти.

Садик Хан, който сам се нарече „британски мюсюлманин, който ще подеме борбата с екстремистите“, обвини Голдсмит в опити да уплаши и подели гласоподавателите в Лондон, който се гордее с мултикултурния си облик.

В британската столица живеят 8,6 милиона души, като над един милион от тях са мюсюлмани.

Животът на Садик Хан прилича на герой от модерна приказка. Роден е през октомври 1970 г. в пакистанско семейство, емигрирало малко преди това в Обединеното кралство. Отраства с шестте си братя и сестри в общинско жилище в Тутинг, популярен квартал в Южен Лондон.

Садик Хан често припомня, че баща му е бил шофьор на автобус, а майка му – шивачка. В ученическите си години иска да учи дентална медицина и да стане зъболекар. Но един от учителите му забелязва дарбата му да води словесни дуели и го ориентира към правните науки. Така той става адвокат, специализира права на човека и в продължение на три години е председател на неправителствената организация „Либърти“.

Садик е борбен не само на думи. Като дете тренира бокс, за да отвръща на тези, които посмеят да се отнасят подигравателно с него заради пакистанския му произход.
На 15 години се присъединява към Лейбъристката партия. През 1994 г. е избран е за общински съветник в Уандзуърт, в Южен Лондон, и заема поста до 2006 г.

През 2005 г. прекратява кариерата си на адвокат, за да стане депутат от Тутинг. Садик продължава да живее в този квартал със съпругата си, която е адвокатка, и с двете си дъщери тийнейджърки. Четиримата живеят в къща, малко по-голяма от тази от детството му.

Лондон си избира кмет, мюсюлманин е фаворит

Три години по-късно тогавашният премиер Гордън Браун му предлага поста министър, отговарящ за общностите, а на следващата година – министър на транспорта. Така той става първият мюсюлманин в кабинета на британския министър-председател.

В емоционална реч след обявяването на официалните резултати Садик Хан обеща винаги да бъде кмет на всички жители на Лондон и да работи с всички сили, за да подобри живота на всеки жител на Лондон, независимо от неговия произход.

„Благодаря, Лондон. Лондон е най-великият град в света“, каза Садик Хан след победата.
„Толкова се гордея с нашия град. Трогнат съм от надеждата и вярата, които ми дадохте. Искам да благодаря на всеки един лондончанин за това, че направи възможен днешния ден“, каза Садик Хан.

В емоционалната си реч той отбеляза, че баща му „щеше да бъде горд, че градът, който е избрал да нарече свой дом, сега е избрал едно от неговите деца да бъде кмет“.

Източник: БТА