Русия пусна сладолед „Обамка“

33

Руска компания се опитва да извлече печалба от хладните отношения между Москва и Вашингтон и пусна на пазара сладолед с името „Обамка“, съобщи в. „Ню Йорк пост“.

Новият продукт представлява глазиран с шоколад сладолед, на чиято опаковка е изобразено малко африканско момченце с обица на ухото, държащо сладолед.

След руската анексия на Крим през 2014 г. и руската военна намеса в Сирия руските държавни медии и прокремълските активисти често осъждат и се подиграват с президента Обама по начин, определян от американски политици като расистки и обиден.

Обама описа Путин като вежлив и откровен

От компанията, която произвежда „Обамка“ – „Славица“, излязоха със становище, определяйки новия продукт като част от насочени към децата артикули, поради което имало включване на „весели“ герои. „С различните си вкусове и глазури, сладоледът символизира основните раси хора на нашата планета“, се казва в съобщението, добавяйки, че момчето от опаковката е бил вдъхновено от съветски филм.

„Имената на сладолед трябва да бъде запомнящи се. За тези с богато въображение може би предизвикват различни асоциации, но този продукт е за деца и е много далеч от политиката.“

Американски представител, пожелал анонимност, каза пред Ройтерс, че е видял в пускането на този сладолед на пазара осъществяването на част от обезпокояващ модел.

Компанията „Славица“, която е базирана в гр. Красноярск, влезе в медийните заглавия миналия месец, след като отвори в сибирския град кафе, посветено на Владимир Путин и привлича клиентелата там с десетки снимки на руския президент. Като израз на отношението към САЩ на тоалетната хартия в заведението е поставен ликът на Барак Обама, а изтривалките в тоалетните са с цветовете на американското знаме.

Източник: БГНЕС