В Белгия ще се появи тръбопровод за бира

26

В белгийския град Брюге ще се появи тръбопровод, по който бирата ще бъде доставяне от пивоварната до завода, където тя се бутилира. Идеята на собственика на завода Савиер Ван Несте му е дошла, след като видял как работници поставят кабели, предаде РБК.

Тръбата ще е дълга малко над три километра и ще бъде разположена между пивоварната „Де халве ман“ (Полумесец) в центъра на града до завода за бутилиране. Тя ще транспортира 6800 литра бира на час. Скоростта на придвижване на бирата в тръбата ще бъде 19 км/ч. Собственикът на пивоварната разказва, че една сутрин се събудил, погледнал през прозореца и видял работници, които са поставяли кабели. Тогава му и дошла идеята за „биропровода“. „Всичко започна на шега. Никой не ми вярващи, че това ще работи“, заяви Ван Несте.

За реализацията на проекта са били необходими четири години. До завършването му остават броени седмици. Идеята е струвала четири милиона евро. За да бъдат събрани средствата, пивоварната е предложила пожизнено запасяване на клиентите с бира. Разработени са били три опции – „златна“, „сребърна“ и „бронзова“. Първата е предполагала на клиента да бъде давана една 330-милилитрова бутилка дневно, както и 18 персонализирани халби срещу 7500 евро.
Идеята не е нова. В датския град Рандерс има тръба, която транспортира бирата директно в баровете на града.