Българските хакери на четвърто място в света по кибератаки

107

В сряда компанията за интернет сигурност „Холд сикюрити“ (Hold Security) обяви, че е получила от хакер база данни за 272 милиона имейл адреса и пароли за профили в различни сайтове.

Въпреки че звучи зле, всъщност пробивът не е толкова голям, пише “Гардиън” (The Guardian), цитирани от „Vesti.bg“.

Откраднатите пароли и имейл адреси, включително на потребителите на Gmail, Yahoo и mail.ru не са изтекли задължително от имейл акаунтите. По-скоро се смята, че са били взети от по-малки и по-несигурни сайтове, където потребителите използват имейл адресите си и парола, за да влязат в персонализирани профили.

Хората, които използват различна парола за имейл акаунта си и за сайтовете, не са засегнати от пробива.

Изглежда основна мишена на хакера са били руските потребители. Около 57 милиона имейл адреса са към най-голямата електронна поща в Русия mail.ru, която има по около 100 милиона потребители на месец. Около 40 милиона са адресите в Yahoo Mail, 33 милиона в Hotmail и 24 милиона в Gmail.

Най-активните хакери в света са китайците. Но и българите не изостават много. Според данни на американската компания „Веризон” (Verison), родните хакери са виновни за 7% от кибератаките в целия свят, като това ни нарежда на 4-о място и изпреварваме големи страни като Русия и Бразилия.

От Китай идва над 30% от хакерска активност. На второ място е Румъния с около 28%, като изненадващо изпреварва хакерите от САЩ, които са виновни за 18% от киберпрестъпленията в света.

Китайските хакери използват своите умения предимно за шпионаж и кражби на технологии от западни корпорации, докато румънците и българите го правят за лични финансови облаги.