Девет години затвор за мъж за блудство с малолетна

46

По внесен от Окръжна прокуратура – Видин обвинителен акт съдът наложи наказание от девет години лишаване от свобода на Момчил Петков, който, в условията на опасен рецидив, извършил блудствени действия без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14 годишна възраст – престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 3, във връзка с чл. 149, ал. 1, във връзка чл. 29, ал. 1, б. „а“ от НК.

 Обвиняемият Петков (на 49 години) в средата на 2013 г. се свързал със свидетеля Л.Н., като се представил за негов еднокръвен брат. Той започнал да му гостува в с. Гранитово, общ. Белоградчик, където Л.Н. живял на съпружески начала със свидетелката Н.М. и дъщеря й – В.Н.И. (на 12 години). При посещенията си в селото Петков носел храна и алкохол, а на детето купувал подаръци и дрешки, в резултат на което момичето го приело като свой истински чичо.

 На 07.04.2015 г., около обяд, обвиняемият отново отишъл в с. Гранитово и поканил свидетеля Л.Н. и малолетната В.Н.И. да му гостуват в гр. Видин, където той живеел на квартира и ползвал една стая. Същия ден тримата заминали за града. След вечерята, под предлог, че няма място за спане за всички, тъй като домакинът имал само едно легло, момичето останало да спи в стаята заедно с него, а свидетелят Л.Н. бил изпратен да пренощува в друга, съседна постройка. Според показанията на пострадалото момиче, дадени на досъдебното производство, през нощта обвиняемият извършил блудствени действия с нея без съвкупление, което се повторило и на сутринта. През деня той я развел в града и й купил дамско бельо.

На 08.04.2015 г., около 15.00 ч., след подаден сигнал в РУ на МВР-гр. Видин от свидетеля Д.М.П. – син на обвиняемия, момичето било намерено в дома на Петков, освидетелствано, поставено под полицейска закрила и настанено в Кризисен център – гр. Видин.

От заключението на назначената по делото съдебно-медицинската експертиза видно, че не са установени следи от пресни и стари травматични увреждания по тялото и крайниците, половите органи и околностите им. Комплексните експертизи, извършени в хода на разследването, констатират, че момичето се намирало в тежък стрес от преживяното и с разстройство в адаптацията.

Съдебното производство е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие и подсъдимият е признал всички факти по обвинителния акт.

За извършеното блудство с малолетното дете на извършителя е наложено наказание от девет години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при „строг“ режим в затвор. По реда на чл. 58 от НК наказанието е редуцирано с 1/3 и за изтърпяване остава шест години лишаване от свобода.