Ето колко е глобата, ако не подадем данъчна декларация

35

Около две трети от документите се подават на хартия

До 500 лева глоба грози всеки, който не подаде данъчна декларация. Утре е последният ден, в който можем да декларираме доходите си за миналата година. Както и крайният срок за плащането на дължимите налози. Данъчна декларация за доходите си за миналата година е длъжен да подаде всеки, който е получил пари извън тези по трудовия си договор. Важно е да се знае, че ако вече имаме рецидив и това е втората година, в която не сме декларирали доходите си, данъчните могат да ни глобят с до 1000 лева, пише „Монитор“
Освен за неподаване на декларацията обаче глоба ни грози и при посочване на неверни данни. Ако те водят до по-нисък размер на данъка или освобождаване от плащане, приходната агенция ще ни глоби с до 1000 лв. При повторно нарушение законът ни заплашва със санкция от 2 бона.
Физическите лица трябва задължително да декларират и получените парични заеми от физически лица, чийто общ размер надхвърля 10 хил лв. и към края на миналата година част от тях са непогасени. Трябва да обявим и заемите, които сме дали на приятели и роднини. В противен случай лицата, които спестят тази информация от НАП, ще трябва да платят 10% от недекларираната сума, а ако ни заловят втори път, размерът ще бъде 15 на сто.
Данъкоплатците, които са си подали декларациите, но въпреки това не са внесли дължимите суми към бюджета, също подлежат на наказание. Глобата започва от 1000 лв., а при повторно нарушение скача на 2000 лв.
По данни на приходната агенция, до 24 април в офисите на НАП са постъпили над 366 хил. данъчни декларации, като само 35% от тях са подадени по интернет. Само седмица преди крайния срок, в дните между 17 и 24 април, над 80 хил. българи са пуснали документите си.
Десетки хиляди българи обаче все още не са декларирали доходите си пред държавата, въпреки че утре е последният ден. 40 хил. нашенци тепърва ще трябва да декларират доходите в последния момент. Дали ще се извият опашки пред гишетата на НАП, засега не е ясно, но данъчните обещават стриктна организация по приемането на декларациите.
Годишната декларация може да бъде изтеглена и от сайта на НАП – www.nap.bg и да се попълни офлайн на компютъра ви. След това да се разпечата, подпише и да се подаде лично в офиса на агенцията по постоянен адрес.
Близо 500 хил. фирми пък са подали своите декларации за внасяне на корпоративния си данък до крайния срок, който изтече в края на март. Броят на подадените документи през нета обаче е доста по-голям в сравнение с декларациите на физическите лица – 333 хил. броя.

Най-закъснелите се спасяват с ПИК
Ако сте от 40-те хиляди закъснели и утре няма да имате време да висите по опашки в пощата или в данъчното, спасението ви е в ПИК кода. Така ще можете да си попълните декларацията вкъщи или от работното място. Големият риск в случая обаче е, че плащането на данъка може да не мине по банков път в същия ден и тогава пак сте изложени на риск от глоба. Все пак, ако нямате никаква друга възможност да стигнете до офис на НАП, това е вариантът за вас.
ПИК се получава за броени минути в офисите на НАП, но няма да сте късметлии, ако постоянният ви адрес се разминава с града, в който живеете и работите. Причината е, че ПИК се издава по постоянен адрес.