Българин, завършил в Харвард, се връща у нас и създава нещо, което понастоящем се продава на Пето авеню в Ню Йорк, а световноизвестната телевизионна водеща Опра Уинфри го препоръчва на цяла Америка, съобщава Би Ти Ви.Лактобацилус булгарикус е бактерията, с която България е известна в цял свят. Само че тук не става въпрос за прословутото кисело мляко, а за същата бактерия, но извлечена от бяло кокиче и превърната в пробиотик, който пие цяла Америка.
Кирил Петков, екип от учени на Софийския университет и проф. Контратенко, успяват да открият уникална по рода си полезна бактерия, която се бори с вредните такива в човешкия организъм.
„ Може да се намери на кокиче в България, а расте и на други цветя. Тази бактерия, тъй като е растителна в природата, расте в биоморковен сок . Идеята е да се изцедят биоморкови, да ферментираме сока с тази бактерия, махаме влагата от течността и прахът, който остава, е 100% био морков с лактобацилус булгарикус . Уникален е заради това, че няма алергени, няма изкуствени добавки, няма нищо, което по някакъв начин да вреди на организма, а едновременно самата бактерия е уникална в това, че побеждава болестотворните бактерии”, обяснява Кирил Петков.
Той завършва образованието си в Харвард, но за разлика от много други българи не остава в чужбина, а решава да се върне в родината си България.
През 1994 година родителите му са емигрирали в Канада. След 7 клас той отива там, но се връща всяко лято в България.
„Тук ми беше много хубаво да си изкарвам летата и когато завърших Харвард, имах 3 опции – можех да работя за Обединените нации, можех да работя за една голяма финансова институция в Ню Йорк или намерих един мой съученик, който е от доста заможно семейство, който беше готов да инвестира в някакъв тип по-рискова инвестиция в България. На мен ми се стори невероятно интересно да се върна тук и да започна нещо мое на базата на това, което бях вече понаучил и натрупал опит”, разяснява Кирил.
Той използва вече изградената връзка с Харвардския университет, като им показва уникалната българска бактерия, а те остават озадачени.
„Харвардски професор, който е шеф на микробиологията в Харвард 35 години, не беше виждал такава бактерия. Той ни се обади след около 6 месеца проверки на самия щам и каза: За 35 години аз не съм виждал нито един път една бактерия, да бъде толкова силна срещу болестотворни бактерии, но въобще да не докосва добрите бактерии. И каза: Вие сте намерили може би нещо съвсем уникално”, отбелязва Кирил.
Решават да сложат продукта като добавка в сокове. Така той стига до широкия потребител в цяла Америка. Не след дълго идват и успехите.
„Например на „Вог” моделите започнаха да го пият, започнаха да се снимат, да си правят селфита с него, стана популярното нещо в Манхатън за топмоделите”, допълва Кирил.
Следва признание и от самата Опра Уинфри, която включва продукта в списанието си.
Кирил казва, че когато имаш добра идея, не трябва да си я пазиш за себе си, а напротив – да направиш всичко възможно тя да се осъществи. Независимо дали си в чужбина или в България, невъзможни неща няма.
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment