Българи търсят злато в Замбия

blank

Злато газим – бедни ходим, твърдят златотърсачи. Хиляди българи атакуват реките в опит да добият благородния метал. Как обаче българи откриват злато в Замбия сред лъвове, питони и крокодили? За тръпката да откриеш злато у нас, но и в джунглата, разказва Нова телевизия.

Въоръжени с кирки, лопати и легенчета златотърсачи старателно отмиват материал от речното дъно в търсене на злато – хоби, което носи на повече от 1000 души в България безценно удоволствие и адреналин. Разбира се и ценни късчета злато.

Хора от всяка възраст, образование и професии са подвластни на „златната треска”. Пленени от реките и ситото не пропускат свободен ден, за да се отдадат на любимото си занимание. За да отсееш злато, трябват леген, чифт гумени ботуши и здрав кръст. Важно е и мястото.

Марин Николов е електротехник по професия и златотърсач по призвание. Вече шест години прекарва свободното си време по реките. Вади най-много по половин грам злато на ден, но е категоричен, че от това човек не може да забогатее.

Има и златотърсачки. Сред тях е Магдалена, а с нея винаги е Никол – най- малката представителка на дамския клуб.

И ако някои се радват на златни песъчинки, други мечтаят за съкровища в килограми. Скок в цената на златото през последните години предизвика Росен и Моника Славови да започнат да проучват златоносни терени в Замбия. За връзката с местните най-много помага Моника – роднина на краля на Замбия и съпруга на Росен. Вижте повече във видеото.