Сблъсъци и насилие във Франция при протестите срещу реформата на трудовия пазар

30

24-ма полицаи са ранени при сблъсъци във Франция, последвали многобройните протести срещу реформата в трудовото законодателство, съобщи вътрешният министър на страната Бернар Казньов. Трима членове на службите за сигурност са пострадали в Париж, като един е в сериозно състояние. Полицията е арестувала 124 души в цялата страна. Само в Париж са протестирали 15 000 души.

Половин милион французи участваха в поредните масови протести срещу либерализирането на трудовото законодателство във Франция. Най-многолюдни и ожесточени бяха демонстрациите и сблъсъците с органите на реда в Париж, Марсилия, Нант, Лион и Тулуза. Само в Марсилия, втория по големина град, бяха арестувани 57 души. В цялата страна са задържани общо 124-ма души, съобщи вътрешният министър Бернар Казньов. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ срещу маскирани младежи, които хвърляха бутилки и павета срещу полицаите. При сблъсъците са ранени 24-ма полицаи, трима от които сериозно, те са пострадали при насилието в Париж. Властите използваха хеликоптери във въздуха, за да овладеят положението.

Протестите срещу плановете на правителството за реформа на трудовия пазар започнаха преди два месеца. Те включваха масови демонстрации, организирани от синдикатите, както и спиране на работата, най-вече в системата на транспорта. Правителството обясни, че целта на реформата е намаляване на 10-процентната безработица, но синдикатите смятат, че тя застрашава правата на работещите и ще задълбочи несигурността на работните места за младите хора. Реформата предвижда по-лесна процедура на съкращения и уволнения на работници и дава повече права на работодателите при наемането на персонал.