Kои са най-опасните препарати за детското здраве?

37

През последните две години в щата Вирджиния в САЩ е имало повече от 62 хиляди случая на отравяне на малки деца с различни препарати. Повечето от пострадалите са били отровени от химикали, опаковани под формата на таблетки и капсули. Американски учени, след провеждането на проучване, са определили кои видове битови химикали представляват най-голяма опасност за децата, разказва Версия.ру, цитирани от „Фокус“.

Експерти са анализирали телефонните разговори към диспечерските служби на токсикологичните центрове, разположени на територията на американския щат Вирджиния.

За две години са получени над 62 000 обаждания, свързани с отравяне на деца на предучилищна възраст с различни препарати. Най-голям брой пострадали (над 60%) са били отровени при гълтането на химичните вещества, съществуващи под формата на таблетки и капсули.

Според американските експерти, по правило, в капсулите е опакован концентриран гел, а под формата на таблетки са налични средства за почистване на тръби и канали.
Битовата химия в тези опаковки е все по-популярна през последните години. Обикновено, това се дължи на факта, че в таблетките и капсулите се съдържа необходимата единична доза от веществото. По този начин, домакините прекарват по-малко време, опитвайки се да измерят необходимото количество. Въпреки това, химическите вещества, опаковани по този начин, често привличат вниманието на малките деца.

Като правило, те възприемат опасните предмети за бонбони. Според експерти, съществува по-висок риск от сериозни последици, ако детето се отрови с концентрирани капсули препарат, отколкото при случайно поглъщане на нормален неконцентриран или абразивен прах. Най-честите проблеми у децата, които експертите от токсикологичния център регистрират, са кожни или с дихателната и сърдечно-съдовата система.