Инженер и монтьор са загинали при взрив в „Арсенал“

35

Взрив уби двама в Арсенал в 10:30 тази сутрин.

Експлозията е станала в Цех 120 на завод 3. Загинали са началник цеха – Върбан и монтьор, по достоверна информация на kazanlak.com. Все още не разполагаме с информация за други пострадали хора.

В цехът се прави нитроцелулоза. Според експерти, не може да се предполага, че става дума за производствена авария. По-вероятно е началник цеха и монтьора да са ремонтирали нещо. Едва ли е внедряване и на нова операция – това не се прави от тези специалисти, смятат запознати.

Потърсихме за коментар директора на Арсенал инж. Николай Ибушев, но той не отговори на позвъняването. Журналисти се събрахме пред портала на „Арсенал“, но не бяхаме допуснати във фирмата. Никой от ръководството не излезе да даде изявление.

В същото положение бяха и работниците, които в този момент идваха на работа. „А сега – ще работим ли днес“ – питаше колеги млад мургав мъж. „няма да ви пуснат, 120-т е на 2 километра от портала, нищо не се вижда от тук“, дообясни младежът. Цехът му бил в съседство – взимали от нитроцелулозата за барут. Заплатата за тези операции на младежа била 800 лева.

Около 12:00 на пощите на местните медии пристигна кратът коментар от инж. Николай Ибушев, цитиран от главната редакторка на „Трибуна Арсенал“ Деляна Бобева:

„Не взрив, а запалване по време на настройка на оборудване в барутния Завод 3 са причина за инцидента, възникнал тази сутрин около 10,30 часа  на територията на  „Арсенал“-Казанлък, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев.

При възникналото запалване са загинали двама  мъже, участващи в непосредствената настройка на оборудването.

Създадена е специална група, която да разследва причините, довели до трагичния  инцидент.  Към момента няма конкретни данни, предизвикали  нещастието. Своевременно са напуснали сградата останалите работещи там, няма други пострадали, нито разрушения.

Към момента не може да се предостави повече информация, компетентите органи извършват разследване, уточняват от управата на фирмата .“

Източник: Kazanlak.com