Заразата от дерматит стигна Гоцеделчевско

49

В кравеферма до Гоце Делчев е регистрирано огнище на заразен нодуларен дерматит. Установено е, че с опасната болест се заразила една от 11-те крави в стадото на местен животновъд, съобщиха от ветеринарната клиника в града. Наличието на болно животно във фермата означава, че всички животни в нея трябва да бъдат умъртвени, обясниха ветеринарите.
Вчера специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград са посетили селата Блатска и Лъки, където има съмнения, че също има болни животни, пише „Монитор“. Взети са кръвни проби, резултатите от които ще излязат след няколко дни.

Преди няколко дни кметът на Гоце Делчев Владимир Москов издаде заповед за забрана придвижването на едри преживни животни, които са податливи на заразен дерматит. Забранява се и провеждането на пазари за животни на територията на общината. Според ветеринарни лекари благоприятни условия за пренасянето на заболяването от южната ни съседка създават топлите източни ветрове. Категорични са, че е било въпрос на време това да се случи.