bet365 викна европейски медии да наблюдават скандалния монопол в хазарта

37

Двете дела за обжалване на неправомерното отнемане на лиценз, които са назначени за 28 април и 5 май 2016 г. в Административен съд – гр.София, ще бъдат наблюдавани от медии, представители на европейски органи и дипломати, които са били официално уведомени за незаконосъобразния отказ за достъп на българския пазар на европейска компания.

Обстоятелствата около отнемането на лиценза са основание и за съмнения за дискриминация на една компания в полза на останалите на пазара. За решението на Държавната Комисия по хазарт да бъде отнет лицензът на bet356 са уведомени европейски структури на най-високо равнище.

Пет от разрешените десет компании за онлайн залагания у нас, са свързани с интересите на един единствен собственик в България, който е абсолютен монополист в областта на частните лотарийни игри. Според действащите правила за защита на конкуренцията, при наличие на средно 40-50 % от дял на пазара (принадлежащ на единичен субект или на съвкупност) се приема и предполага господстващо положение (презумпция за наличие) и съответния орган следва да се сезира с по-нататъшно разследване на фактите и обстоятелствата.

Двете дела бяха заведени от bet365 след като лицензът, който компанията получи през август 2015 г, беше отнет окончателно преди да бъде издаден сертификат за опериране на пазара, както се очакваше през месец февруари 2016 г. Взимането на това решение Комисията по хазарта основава на доклад на ГДБОП, че сайтът на компанията е бил достъпен от български IP-та. Като доказателство са предоставени скрийншотове, чийто произход не е доказан и уточнен, а на компанията bet365 не е дадена възможност за проверка на доказателствата и ответна реакция. При налагането на санкцията е приложен дискриминационен подход, защото при еднакви обстоятелства, изходни условия и процедура за лицензиране, са издадени лицензи на компании за онлайн залагания като Efbet, Pokerstar и Betfair, а е отказан лиценз на bet365. В периода на лицензиране тези компании са попадали в “черния списък” на ДКХ, но към тях не са приложени мерките, които дискриминационно са приложени единствено към bet365. Без наличието на ясни доказателства и обоснована причина, Държавната Комисия по хазарта налага най-тежкото и в случая – неправомерно наказание – окончателно отнемане на лиценз. Въпреки това bet365 няма наложено наказание по смисъла на административните разпоредби, защото всяко нарушение се установява по предвиден в закона ред и процедура, които в случая не са започнали, за да става дума за спазването им.

В официалното съобщение на ДКХ, което е обявено на страницата на Комисията незабавно след заседанието през м.февруари, т.г., в което се очакваше издаването на удостоверението за опериране в България се твърди, че ДКХ „отказва издаването на удостоверението”, а не „отнема лиценз”, каквото решение bet365 получава дни по-късно.

Всички тези притеснителни несъответствия и решения от страна на ДКХ, както и безпрецедентно дългия период за издаване на лиценз на компанията за опериране в България – почти 2 години, дават основание да бъде сезирана Европейската комисия и предизвиква сериозни съмнения за нарушаване на водещия пазарен принцип на Европейския съюз – насърчаване на конкуренцията и пазарните механизми, недопускане на злоупотреби с монополно или господстващо положение.

Повече от всякога днес задачата на Общността в сферата на икономиката е да се осигурят отворени пазари и неограничена конкуренция. Съдът на Европейските общности изрично признава свободната конкуренция за един от общите структурни принципи, а едно от условията за присъединяването на Република България към ЕО е било именно възприемане на принципите на свободната конкуренция. Законът за защита на конкуренцията счита, че има нарушение на забраната за злоупотреба с монополно или господстващо положение, когато е на лице:
 “необоснован отказ да се достави стока или да се предостави услуга на реален или потенциален клиент, за да се възпрепятства осъществяваната от него стопанска дейност.“

Независимо от трудностите за получаване на лиценз на българския пазар и почти 2 годишната борба за преодоляване на административни пречки в България, bet365 са оптимистично настроени за резултатите от изхода на делата и получаването на лиценз за опериране на българския пазар. По груби сметки, след получаването на лиценз компанията ще внася над 10 милиона годишно данъци от дейността са в България. В момента събираемостта на данъци в България от спортни онлайн залагания е изключително ниска – 2,3 милиона лева. “Нашата компания има изключително богат опит в лицензирането и работата си на регулирани пазари. Имаме лицензии в много държави в Европа и в Австралия и редица процедури за лиценз, които в момента са в ход. Положихме всички усилия и спазихме всички изисквания за издаване на лиценз и в България, но за съжаление за момента без успех. Процесът все пак не е приключил. Обжалваме решението на регулатора и очакваме българският съд да се произнесе.”

Bet365 нееднократно са заявявали желанието си да подпомагат българския спорт и да инвестират в развитието на спортни клубове и в разкриването на нови работни места у нас. Преди 1 месец от компанията обявиха, намерението си за сериозно спонсорство на футболния отбор Левски. Сините получиха спонсорско предложение за над 1 милион лева за следващите два сезона от световния лидер в спортните залози bet365.

Bet365 e световен лидер в онлайн залагането с над 22 милиона потребители в целия свят. Компанията разполагат с над 2900 работници и има офиси във Великобритания, Гибралтар, Австралия и Малта, а приходите й в глобален мащаб надхвърлят 2 млрд. евро за последната финансова година.