ОКОНЧАТЕЛНО: Гласуваме задължително на изборите

34

Със 109 гласа „за”, 74 „против” и 10 „въздържал се”народните представители приеха промени в Изборния кодекс на второ четене и въведоха задължителното гласуване за избирателите, предаде Агенция „Фокус”. Гласуването става задължително като се извършва лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг. В промените е заложено, че едно лице не може да участва повече от едно качество в един вид избор-кандидат, наблюдател, застъпник, представител на партия или инициативен комитет, член на избирателна комисия, анкетьор, придружител или нещо друго подобно. По време на дебатите Янаки Стоилов от ПГ на БСП лява България заяви, че от неговата парламентарна група са против задължителното гласуване. По думите му, с въвеждането на задължителното гласуване се обезсмисля референдума за него, който е внесен в деловодството на парламента.
Петър Славов от ПГ на РБ подчерта, че народните представители от ПГ на БСП лява България по време на обсъжданията в парламента на референдума внесен от президента Росен Плевнелиев миналата година са гласували „за” задължителното гласуване, а сега се обявяват „против”.
Димитър Лазаров от ПГ на ГЕРБ заяви, че има политическа склероза от страна на БСП лява България свързана с равните права на българите в чужбина, когато гласуват.
По време на дебатите в промените в Изборния кодекс съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че българските граждани имат право да гласуват, а не задължение според Конституцията.