Колко лесно ескалира честването на мюсюлмански празник в един български град?

58

Стотици забулени с бурки или хиджаби мюсюлманки и мъже в бели дрехи и молитвени шапки блокирали центъра на Якоруда, крещейки: „О, Аллах, искаме свобода!“. За стресовата ситуация е получен граждански сигнал.

Според жената, съобщила за случилото се, освен облеклото и възгласите на тълпата мюсюлмани силно впечатление правели и изправените на стълбището пред кметството малки деца, които в транс пеели религиозни песни на турски език и рецитирали неразбираеми за българите стихчета.

Между 11.00 и 13.00 часа на площада в планинското градче мюсюлманите са чествали 1445 години от рождението на Пророка Мохамед, пише в. „Струма“. По случай празника в Якоруда пристигнали представители както от Районното, така и от Главното мюфтийство, които заедно с няколко местни ходжи, събрани от цялата община, започнали с традиционните за тази дата проповеди за живота и делата на пророка.

Мюфтиите припомнили посланията на Мохамед за братство и разбирателство, изобилстващи с цитати от Корана. Дали думата на деца, които са ходили на курс по Корана, за да изнесат своеобразното си представление с рецитали.

Свидетели разказват, че честването обаче малко по малко прераснало в прокламации за свобода на мюсюлманското вероизповедание, след като мъж на една от предните редици пред импровизираната трибуна извикал, че българската държава насила иска да свали забрадките от главите на мюсюлманките.

„Аллах ще ни опази, но и ние трябва да се пазим”, изкрещял друг мюсюлманин, след което всички започнали да викат и размахват ръце в знак на одобрение към думите му.

„Беше доста страшно, това не беше мирно честване на някаква годишнина, нямаше нищо общо с добрия тон, поне аз го приех като подгряване на мюсюлманите за някакви по-радикални техни действия”, коментира християнин от Якоруда, който наблюдавал събирането от кафенето на Ибрахим Орцев.