ГДБОП разби престъпна група изготвяла фалшиви документи за автомобили

40

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с изработката и продажбата на неистински официални документи.

Операцията е реализирана под наблюдението на Специализираната прокуратура

Организирана престъпна група, създадена с цел съставяне и продажба на неистински официални документи – талони и стикери за технически преглед на автомобили, за застраховка „Гражданска отговорност“, както и зелени карти за пътуване в ЕС,  е установена и задържана в хода на специализирана операция на служители на ГДБОП.  Акцията е  осъществена под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура на територията на Русе, София, Плевен, Силистра и Ямбол. Според събраните до момента данни групата е действала поне от януари 2015 г., материалите за изработването на неистинските документи – талони, неистински зелени карти, стикери – били произведени в Китай и доставяни у нас с пощенски пратки. Между участниците в групата имало строго разпределение на функциите. Установено е, че неистинските талони и стикери за годишен технически преглед на автомобили те пласирали на румънски граждани, които регистрирали колите си в България. Неистинските зелени карти за пътуване в ЕС пък били съставяни за автомобили най-вече от прибалтийските републики. При извършените претърсвания и изземвания в жилища и офиси на участници в групата са открити фалшиви евро банкноти и бандероли.

Задържани са деветима участници в схемата: К.Г./31г./, Е.Б. /52г./, И.Г. /43г./, Н.В. /27г./, В.О. /45г./, М.Д. /40г./, Д.Д. /47г./, П.З. /57г./ и Р.И. /48г./. Днес, с постановление на прокурор на Специализираната прокуратура, на четирима от тях са повдигнати обвинения и е наложена мярка за задържане до 72 часа. За К.Г., Е.Б., И.Г. и Н.В. предстои да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. На останалите участници са наложени по-леки мерки – „парична гаранция“ и „подписка“

Предстои и установяването на нанесените щети за държавния бюджет от престъпната им дейност.